Ася Петрова: Цената на един глас - до 100 лв. 12.04 | 10:17

Всички политически партии прибягвали до купуването на гласове, обяви зам.-главният прокурор

От Кремена Бедерева

Прокуратурата сериозно се ангажира с предотвратяването на изборната търговия и ще няма да пренебрегва нито един сигнал за купуване на гласове, без значение от коя политическа сила е подаден.

Това каза по БНТ заместник-главният прокурор Ася Петрова. За предстоящите избори опитите за пазаруване на гласове вече са започнали.

"Сигналите са повече от 10. Говоря за цялата страна. Факт са вече започнали разследвания също на територията на цялата страна. Има и няколко разпоредени проверки отново по сигнали за изборна търговия", каза Петрова.

"По-скоро може да се направи изводът, че тази година по-рано във времето стартира този процес. Цената е различна. Тя стига и до 100 лева за глас. Така че в тази насока вече работим. Схемите са познатите ни схеми от предходните избори", обяви зам.-главният прокурор.

Според нея безспорно възможността да използваме специални разузнавателни средства ще повиши успеваемостта в нашата дейност по тези дела. "Но никой не е казал, че специални разузнавателни средства ще се използват само в рамките на изборния ден", каза още Ася Петрова.

"Прокуратурата е внесла в съда 58 дела за изборна търговия, 64 са осъдените лица през 2011 г., като 2 от тях са осъдени ефективно с лишаване от свобода", каза Петрова. Тя не отрече, че доказването на изборната търговия е доста труден процес.

"Както купуването, така и продаването на глас е обявено за престъпление и вече има осъдени хора. Две са присъдите през 2011 г. за продаване на глас", отбеляза Ася Петрова.

Зам.-главният прокурор заяви, че всички политически партии прибягват до купуването на гласове.

Водещи

Най-четени