Аталай: ГЕРБ не положиха достатъчно усилия за редовен кабинет 14.12 | 19:00

"Едностранното спиране доставките на газа допринесоха за нарастването на инфлацията”, каза депутатът от ДПС

От iNews

"Този ден ще се запомни в историята на България. Не беше положени достатъчно усилия от ГЕРБ, за да имат комуникационна култура, да седнем на масата, да се прегледат онези 7 приоритета, предложени от Габровски. ГЕРБ не успяха да надскочат Аз-а на лидера си, на г-н Борисов. Оставиха го (Николай Габровски) в полето на политиката, където той няма опит. Ако го бяха оставили в операционната зала, той щеше да се справи”.

Това заяви депутатът от ДПС Рамадан Аталай в предаването "Денят на живо” по NOVA NEWS.

"Оставиха го (Николай Габровски – б.р.) на политическата сфера сам да се бори. След като не се получи диалога, след като Борисов не направи необходимото, видяхте резултатите. Габровски беше използван. Той е велик мъж, с голяма отговорност. Беше необходимо днес да има правителство”, каза Аталай.

"И днес се намериха сили да се оплюе цялото предложено правителство, но не намериха и една добра дума да кажат те какво ще направят”, каза депутатът от ДПС.

Според него ГЕРБ не направиха необходимото, за да имаме редовно правителство. "Те трябваше да поканят всяка политическа формация. Всяка политическа формация трябваше да даде съгласието/несъгласието си с тези приоритети. Ако някой имаше претенции, трябваше да се решат преди да влязат в залата. ДПС сме много огорчени, не сме на себе си – да имаш възможността и силата, 12 г. да си начело и да не се появиш на арената да поемеш политическата отговорност, да направиш последни усилия да защитиш тези специалисти, дали съгласие да работят. Огорчени сме от неположените усилия да се спаси шанса”, поясни Аталай.

"Един от приоритетите беше как да бъде измъкната България от кризата. Едностранното спиране доставките на газа допринесоха за нарастването на инфлацията”, обясни зам.-председателят на Комисията по енергетика н 48-ото народно събрание.

"В комисия ще бъде разгледано участието на посредниците, отговорни за нагнетяване на скъп газ в находището "Чирен”. Започваме да теглим газ от там. Всички очакваха, че цените ще паднат, сега искаме с 40% нагоре – как се получи това разминаване”, каза Аталай.

"Когато замениш истината с лесни решения, тогава ти не може да бъдеш управленец на една фирма, какво остава на една държава. Получихме скъп газ, това не ни дава възможност да развиваме енергетиката, да развиваме държавата. След следващите избори пак няма да има правителство… Държавата ще бъде на онова равнище, където да няма да може да си плащаме ежедневните си нужди. Президентът като видя, че няма правителство, реши да излезе на политическата сцена пак (като наложи вето). Много е лесно да удължаваш времето, да не даваш мандати, а впоследствие да определяш дата за отиване на избори”, обясни Рамадан Аталай.

Водещи

Най-четени