Атанасова видя политически игри с починалия в Оряхово 25.10 | 12:35

Фелдшери, санитар и шофьор се борили за живота на ужиления от пчела мъж

От Диана Цветкова

В продължение на 30 минути целият екип на спешния център в Оряхово е участвал в реанимацията на починалия след ужилване от пчела мъж. Това обясни министърът на здравеопазването Десислава Атанасова в Народното събрание.

36-годишният Гълъбин почина вчера (24 октомври) във филиала на Спешна помощ-Враца в Оряхово. Почувствал се зле и започнал да се задушава, след като го ужилила пчела, а роднините му го отвели в спешното.

Близките му твърдят, че той е бил прегледан само от фелдшер и ако в отделението е имало лекар, смъртта му е щяла да бъде избегната. Трагичният случай доведе и до протест в Оряхово, като недоволните казват, че след затварянето на местната болница хората са лишени от адекватно лечение.

След случая в началото на днешното заседание на парламента депутатът от "Коалиция за България" Георги Божинов поиска изслушването на Атанасова и тя да отговори за здравеопазването и спешната медицинска помощ в общините със закрити болници.

Здравният министър заяви пред депутатите, че се злоупотребява с темата за липсата на медицинска помощ в малките населени места и в общините със закрити болници.

"Нека да не забравяме, че такива казуси има и на други места, но те главно се използват за преследване на политически цели, а тук в Оряхово, се търси реално решаване на проблема", коментира Атанасова. Тя припомни, че болницата в града е затворила заради невъзможност да си плаща задълженията.

Атанасова уточни, че починалият мъж е бил докаран от свои близки във филиала в Оряхово в 12.20 часа, като е бил подкрепян от баща си. Бил е изпотен, блед и със затруднено дишане. В екипа, започнал реанимацията, са участвали двама фелдшери, санитарка и дежурният шофьор. Те са поставили на мъжа две ампули адреналин венозно, обдишали са го, след това са го интубирали, а в последствие е имало и дефибрилации.

Реанимацията е продължила около 30 минути, като през това време непрекъснато е наблюдавана сърдечната дейност, но след като мъжът не е реагирал, в 12.55 часа реанимацията е прекратена и лекарите са констатирали смъртта му, посочи Десислава Атанасова.

Водещи

Най-четени