Атанасовден е, зимата си тръгва 18.01 | 08:23

На този ден именници са Атанас, Атанаска, Наско, Насо, Нася, Танас, Тано, Таню, Таско, Танаска и производните им

От iNews.bg

На 18 януари православната църква почита днес паметта на свети Атанасий Велики – един от най-видните богослови и радетели за чистотата на християнската вяра. Роден през 295 г., на 23-годишна възраст Атанасий е ръкоположен за дякон и участва в Никейския Вселенски събор.

Пет години по-късно придобива епископски сан. Като архиепископ на град Александрия той се включва активно в борбата срещу арианската ерес в християнството. Умира на 2 май 373 г.

Според народното поверие свети Атанасий е покровител на зимата, снега и студа. Вярва се още, че зимният св. Атанас си съблича кожуха, за да дойде лятото, а летния св. Атанас го облича, за да дойде зимата.

Общоразпространената българска легенда представя двамата братя близнаци Антон и Атанас като братя ковачи. Преди много години, когато ковашките клещи още не били изобретени, те работели в ковачницата си. Желязото прегаряло в пещта и тогава св.

Атанас бръкнал и го хванал с голи ръце. Но после погледнал към кучето, което лаело със свити отпред лапички, и мигом бил осенен от идеята да измайстори клещите по подобие на кучешките крачета. Оттогава и останал обичаят двамата светци да се тачат като покровители на ковашкия занаят.

Празникът се чества и за умилостивяване на болестите. Пекат се питки, които се надупчват с вилица, за да не се надупчат децата от шарка. По традиция трапезата включва пиле с ориз, което се раздава на близки и съседи за здраве.

На този ден именници са Атанас, Атанаска, Наско, Насо, Нася, Танас, Тано, Таню, Таско, Танаска и производните им.

Водещи

Най-четени