Атентаторът от Сарафово взривил бомба с 3 кила тротил 02.04 | 11:50

Изяснява се как точно е стоял терористът до автобуса, когато е активирал бомбата

От Кремена Бедерева

Между два и три килограма тротил е точното съдържание на бомбата, взривена от терориста на летище "Бургас" миналото лято. Това съобщиха пред БНР източници, близки до разследването.

Окончателните параметри ще станат ясни при следствения експеримент, който ще бъде проведен на 26-ти април на полигон близо до Ихтиман.

Експертизите около атентата в Сарафово са приключили. Остава да бъде изяснено как точно е стоял терористът до автобуса в момента, в който взривното устройство е било активирано.

Според част от свидетелските показания атентаторът се опитал да сложи взрива в багажното отделение, а според други е бил близо до вратата на автобуса.

В края на април на полигона в Ихтиман ще бъдат взривени и два автобуса - Mercedes и Mitsubishi, които вече са осигурени.

Осигурени са и специални манекени, които ще бъдат поставени на местата на пътниците. Взривното устройство ще бъде изработено от служба СДОТО в МВР. Вероятно ще бъдат направени различни по количество бомби и по нанесените щети ще стане ясно окончателното количество, което е било в раницата на атентатора.

Преди месеци пък следователката, която обяви, че е разкрита самоличността на единия съучастник на атентатора от Сарафово, се прости с работата си по случая. Станелия Караджова бе отстранена от екипа, който разследва терористичния акт, на 3 януари – ден след като оповести, че единият от помагачите на атентатора е ясен.
Изказването ѝ дойде след месеци на липса на напредък по атентата от 18 юли, при който загинаха петима израелски граждани и българина Мустафа Кьосов.

Въпреки че веднага след терористичния акт полицията започна да издирва адресите, на които са отсядали атентаторът и предполагаемите му съучастници, следите така и не отведоха униформените до помагачите.

От месеци насам разследването изглежда в задънена улица, независимо, че чуждите служби оказват съдействие на българските разследващи.

В началото на ноември Интерпол отчете, че няма никакъв напредък в разнищването на атентата на летището в Сарафово въпреки общите усилия.

Тогава от полицейската организация заявиха, че е необяснимо как, след като има снимка и видеозапис на терориста липсва информация за самоличността му.

Най-четени