Атентатът в „Сарафово“ - предупреждение за Европа? 19.07 | 13:37

Според специалист по антитероризъм причината са близките връзките с Израел

От Цанка Донкова

Не бих изключил възможността атентатът в "Сарафово" да е предупреждение към европейските държави, включително към България, че могат да си платят заради твърде близките си взаимоотношения с Израел. Това заяви Пол Пилар – бивш заместник-директор на Центъра по антитероризъм на ЦРУ и понастоящем специалист по антитероризъм, в ефира БНР.

Според Пилар основен критерии за избор на място при планирането на терористични операции е степента на трудност за извършването на атентата. В българския случай съображенията са били същите.

По думите му поставянето на военното крило на ливанската организация "Хизбулла" в терористичния списък на Европейския съюз не е пречка за действията на организацията.

"Болката от този конкретен атентат е предимно за хората в България и семействата на загиналите, но Европейския съюз и САЩ имат много по-важни съображения, свързани с Иран. Външнополитическите решения често се взимат въз основа на множество фактори, а не само заради един атентат", каза специалистът по антитероризъм.

Водещи

Най-четени