Атина: Не разбираме защо още не сте в Шенген 14.12 | 15:11

България и Гърция ще изградят регионален енергиен център

От iNews.bg

В Атина не могат да разберат защо България все още не е приета в Шенген. Това стана ясно от думите на гръцкия президент Прокопис Павлопулос, който е на двудневна визита у нас по покана на българския си колега Росен Плевнелиев. Според думите на страната ни е изпълнила абсолютно всички изисквания за членство в Шенгенското пространство и е непонятно защо присъединяването ни се забавя. Павлопулос заяви още и че България може да разчита на подкрепата на Гърция по всички европейски въпроси.

Президентите на двете държави обсъдиха и мигрантската криза. Според Плевнелиев въпросът трябва да бъде решен на общоевропейско ниво и преди всички трябва да се ликвидира причината за бежанския поток. Българският президент изтъкна, че не е по силите на никоя държава да се справи сама с мигрантския натиск. Той се изказа и категорично против прехвърлянето на бежанци между държавите. "Това е рецепта за катастрофа", категоричен бе Плевнелиев, цитиран от БГНЕС.

Мнението му беше подкрепено и от Прокопис Павлопулос, който подчерта, че Гърция не може да се справи сама с мигрантския поток, но и не може да остави бежанците да се давят в морето. В тази връзка той отправи и обвинения към Турция, че не е предприела необходимите мерки за регулиране на мигрантската вълна, която е заляла южната ни съседка. Гръцкият президент допълни още и че според нето Турция може да се присъедини към Евросъюза, ако изпълни изискванията на европейското законодателство и спазва правата на човека.

България и Гърция ще си сътрудничат в енергийната сфера и ще окажат съществена роля за изграждане на газовия коридор север-юг, заяви още Росен Плевнелиев. Според думите му двете страни ще работят за изграждането на модерна инфраструктура. Според Прокопис Павлопулос нашите две държави имат реален шанс да се превърнат в регионален енергиен възел не само в сферата на природния газ.

Най-четени