Афганистански войник откри огън по българи в базата им в Кандахар 16.04 | 15:22

Няма пострадали български войници, потвърди генерал-лейтенант Самандов

От Деляна Петкова

Афганистански войник е открил огън по българи в базата им Кандахар. Това съобщи говорителят на афганистанската армия полковник Мохамед Мохсин, цитиран от USA Today. 

Според информацията българските военни са отвърнали на огъня и са убили нападателя. Той е бил от северната провинция Такхар.

Новината за стрелбата потвърди и говорителят на съюзническите сили полковник Джейсън Уогонът. Той обясни, че е имало стрелба в Кандахар. При инцидента няма убити войници от силите на НАТО, заяви той, но отказа да даде повече подробности. 

Информация за състоянието на българите обаче даде генерал-лейтенант Атанас Самандов, командващ съвместното командване на силите. Пред БНР той уточни, че няма пострадали при инцидента, "всички са живи и здрави". 

Афганистанецът е открил огън по нашите войници от отбранителна кула. Те са отвърнали и са успели да го обезвредят. "Очаквахме във връзка с празниците нападенията да бъдат засилени", уточни още генерал-лейтенант Самандов. 

От вчера (15 април) талибаните надигнаха глава в Афганистан. Серия от паралелни нападения имаше в столицата Кабул, както и в три провинции. 

Местните власти заявиха тази сутрин, че талибаните, които нападнаха дипломатическия квартал и правителствени сгради в Кабул, са обезвредени. Самите бунтовници заявиха, че атаките поставят началото на традиционната им пролетна офанзива. 

Генерал - лейтенант Самандов коментира, че вероятно всичко - и ударите в Кабул и след това атаката срещу българите в Кандахар е била предварително планирана и е свързана. Той уточни още, че има стандарти за реакция при подобни случаи - повишава се кодът за носене на оръжия - с каски и противогази са. Повишава се и готовността на постовете. 

На място командирите ще определят степента на риска и какви мерки ще бъдат взети, допълни още той. 

Водещи

Най-четени