Афганско-български „фирми” прехвърлят бежанци през турската граница 20.08 | 20:02

Само за седмица съдът в Царево е гледал 64 дела за каналджийство, докато през зимата са били по 7 за цял месец

От iNews.bg

Незаконното прехвърляне на бежанци през границата от Турция към България се е увеличило многократно. Същото се отнася и за каналджиите, които прекарват нелегалните мигранти и след това ги извозват към вътрешността на страната. Този "бизнес” в района на Царево пък се движи от "фирми”, в които участват предимно граждани на Афганистан. Има и българи, но те отговарят по-скоро за извозването на бежанците към вътрешността на страната, докато самото незаконно прехвърляне през границата се движи от афганците. Това става ясно от обясненията на председателя на Районния съд в Царево Мария Москова. "От началото на годината досега нито един от каналджиите, съдени в Царево, не е български гражданин. Повечето са афганистанци, които познават местността изключително добре”, обяснява Москова пред БНТ.Към момента има 15 осъдителни присъди. От тях 7 са ефективни и уличените в незаконно прехвърляне на бежанци през българо-турската граница ще лежат в затвора минимум по 1 година.

В същото време съдът в Царево е издали и 27 присъди срещу българи. Те обаче са за превоз на нелегални мигранти във вътрешността на страната. Това е дейност, с която се занимават нашенци, докато "колегите” им от Афганистан само превеждат бежанците през границата ни с Турция в Странджа. Повечето от осъдените превозвачи на мигранти – 15, са получили ефективни присъди.

"Това са предимно млади мъже, на възраст от 20 до 35 години, с ниско образование, с ниски доходи или да кажем без никакви доходи, които не са трудово заети и очевидно търсят една бърза печалба”, обяснява още съдия Москова. Тя допълва и че получилите условни присъди за каналджийство и превоз на територията на страната получават 3 години лишаване от свобода с 5 години изпитателен срок, парична глоба от 5 000 и 10 000 лв. и отнемане на автомобила, с който са превозвани мигрантите.

Невиждан скок на делата за каналджийство и незаконно преминаване на границата отчитат още в Районния съд в Царево. От началото на годината до средата на август вече са разгледани 312 такива, което представлява 60% от всички дела, минали през този съд. Със затоплянето на времето и идването на лятото се наблюдава и ясна тенденция за засилване на бежанския поток, съответно и на делата. Докато през зимата делата за каналджийство са стигали най-много до 7 за месец, през май броят им достига 51. Абсолютният рекорд е седмицата от 8 до 14 август, когато делата са общо 64.

Най-много обаче са делата срещу самите бежанци – 270. Те са водени за незаконно преминаване на българската граница. Всичките са приключени с условни присъди за 6 месеца лишаване от свобода и глоба от 200 лв. Самите осъдени бежанци пък са признавали, че категорично не желаят да остават в България, а най-предпочитаните държави, до които искат да достигнат, са Германия, Франция и Италия.  

Водещи

Най-четени