Ахмед Доган: Явно нощта е бременна 24.10 | 02:20

Тя ще роди ново измерение на политическите кабинети, смята лидерът на ДПС

От Кремена Бедерева

Явно нощта е бременна - с нови тенденции, с нови оценки, самооценки явления, дори бих казал и неидентифицирани феномени в политиката.

Така лидерът на ДПС Ахмед Доган започна пресконференцията на ДПС в НДК, предаде репортер на iNews.

"Направи ми впечатление, че някои от управляващите трябва по-прецизно да се занимават с политическата география, защото в Черноочене ДПС са били първенци във всички избори”, пошегува се Доган.

"Искаме да сме наясно с необходими профил на президента на страната. Президентът трябва да гарантира мира, спокойствието и сигурността на гражданите и на страната. Важно е в рамките на неговите компетенции, зададени от Конституцията, той трябва да бъде един от гарантите на необратимостта на демократичен процес. Неслучайно подчертаваме това, защото през последните 2 години виждаме тенденции, които поставят под въпрос демократичната система в страната.

Президентът не трябва да бъде пасивен наблюдател на цялостния обществени политически и икономически живот. Затова двойката Калфин – Данаилов са може би най-подходящите със своето поведение. Те най-добре пасват на тези очаквания, затова ще направим всичко възможно те да получат подкрепата от нашите избиратели”, смята Доган.

"Некомпетентна политика, която управляващите водят на централно и местно равнище - това се опита да спре ДПС - освен това ДСП вижда изход в предсрочни парламентарни избори, уточни още Доган.

Лидерът на ДПС съобщи, че в Кърджали ДПС печели още на първи тур. Явно нощта е бременна - тя ще роди ново измерение на политическите кабинети, смята още той.

Във всички случаи трябва да има коалиционни партньори, за да няма предпоставки човек да се взима прекалено на сериозно и да говори само в първо лице, единствено число.

Освен това Доган коментира, че това били най-порочните избори от началото на демократичните промени.

Порочността освен във всичко останало се корени и във факта, че избори не провеждат нощно време, добави Доган. Според него такъв парадокс нямало в Европа и гласуването по тъмно е един механизъм за използването на страха у хората.

Той заяви със задоволство, че от всички партии ДПС са в най-добро настроение непосредствено след изборите.

Оценката на ДПС за ГЕРБ е, че тяхното управление на страната е пълен провал, посочи Лютви Местан. По думите му ГЕРБ не можел да очаква подкрепа на балотажа от избирателите на ДПС.

От ДПС смятат, че избирателите не са гласували на тези избори за ляво или дясно, а за даване на възможност за еднолична власт или за запазване на демокрацията в България.

Според Ахмед Доган избора на Росен Плевнелиев за президент нищо добро не ни вещае и едва ли българският избирател ще допусне един субект да поеме политическото управление на страната. Трябвало да има коалиционни партньори, добави още Доган.

"ДПС не иска нищо за подкрепата за Калфин, но за да бъдете доволни, вие, медиите, ще искаме една хубава целувка”, пошегува се лидерът на ДПС. Той коментира още, че не се приемат толкова насериозно, както изглежда ги представят и ще бъдат доволни, ако бъде избран президент без участието на ДПС в изборите.

Доган допълни още , че от ДПС си знаели мястото, тежестта, възможностите и ще направят всичко възможно Калфин да получи необходимата подкрепа.

Основният недъг на целия преход в политическия ландшафт е, че много случайни хора влизат в политиката, смята Ахмед Доган. Той даде подобен пример с ГЕРБ, които преди две години като някаква групировка овладяват част от медиите, намират необходимите финансови ресурси и случайно взимат властта, като дори не са били подготвени за нея. Случайните и неподготвени личности са едни от най-големите бичове на измъчения преход през последните 20 години и за голямо съжаление продължават да ги възпроизвеждат, заключи Ахмед Доган.

Водещи

Най-четени