БАБХ на проверки в детските кухни и училищните столове и бюфети 14.09 | 12:44

Инспектират се качествата на храните, които децата консумират

От iNews.bg

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) извършва от днес проверки в детските кухни майки и училищни столови бюфети, както и всички обекти, регистрирани по Закона за храните, на територията на училищата. Проверките са във връзка с началото на новата учебна година и се провеждат на територията на цялата страна. Целта е да се гарантира качеството и безопасността на храните, които децата консумират.

Инспекторите проверяват произхода и правилното съхранение на суровини и храни,  сроковете на съхранение и дали се спазват изискванията за предоставяне на информация за храните на потребителите и правилното им етикетиране.

На стриктен контрол е подложено прилагането на Наредба № 8 за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани на децата.

По време на инспекциите се следи и за спазването на противоепидемичните мерки от персонала, зает с приготвянето и предлагането на храни в обектите за хранене на територията на училищата, съгласно Указанията към бизнес операторите, стопанисващи обекти за обществено хранене и обекти за търговия с храни по прилагане на противоепидемичните мерки във връзка с  COVID-19.

При установяване на несъответствие ще бъдат предприети действия, съгласно действащото законодателство. При необходимост и по преценка на проверяващите инспектори ще бъдат вземани проби за лабораторно изпитване, които да се изследват в лаборатории, съгласно съществуващото разпределение.

Масовите проверки ще продължат до 30.09.2020 година, включително. След тази дата обектите подлежат на официален контрол, който БАБХ извършва непрекъснато.

Водещи

Най-четени