БАБХ тръгва на масирани проверки заради Великден и Гергьовден 02.04 | 09:20
Ще се инспектират цехове, складове, магазини, пазари др.

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва засилени проверки на обекти за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и борси, във връзка с предстоящите официални празници (Великден и Гергьовден).
В периода от 06.04.2020 г. до 08.05.2020 г., включително, във фокуса на засиления контрол попадат производството и търговията на традиционно предлаганите за празниците храни (агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци), както и на боя за яйца. Ще се следи за произхода и правилното съхранение на суровини и храни, за коректното етикетиране и маркировка.
По отношение на предлагането на трупно агнешко месо ще се контролира наличието и цвета на здравна маркировка (син цвят – с произход България, червен цвят – с произход, различен от българския, в съответствие със Заповед № РД 11-631/25.03.2019 г.), а също така и дали търговците предоставят на видно място информация за страната на произход на месото.
Инспекторите ще селедят строго начина на съхранение, етикетирането и маркирането на яйцата (включително недопускане на яйца от клас "B” в търговската мрежа). Ще се вземат проби за лабораторно изпитване от яйцата с произход ЕС и трети страни.
По време на официалните празници 17.04.2020г. - 20.04.2020г. вкл., на 01.05.2020г. и на 06.05.2020г. ще бъдат осигурени дежурни служители в ОДБХ, които да осигуряват дейността на контролния орган и да реагират на сигнали на граждани.
До края на обявеното в страната извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19, БАБХ продължава да извършва засилени проверки в обектите за производство и търговия с храни, и заведения за обществено хранене, които приготвят и доставят храна до краен потребител. Проверките включват използване на подходящо защитно работно облекло, химични вещества и оборудване за дезинфекция и предпазни средства (ръкавици /при необходимост и в зависимост от естеството на работа/ и маски) от служителите, заети в производството, предлагането и доставката на храни; честотата на провежданата дезинфекция.
Ще се следи създадени ли са условия, които възпрепятстват прекия досег на клиента с непредварително опаковани храни с изключение на плодове и зеленчуци; за наличие на информация на видно място за потребителите, че плодовете и зеленчуците преди употреба следва да бъдат добре измити, като при възможност бизнес операторът да осигури еднократни найлонови ръкавици/пликове/торбички и други с оглед намаляване риска от замърсяване на продуктите;
Специално внимание се обръща на записите по Системата за управление на безопасността на храните, по-конкретно за хигиена и дезинфекция на помещения, инвентар и технологично оборудване, и хигиена и здравен статус на персонала.
БАБХ припомня, че сигнали за нередности приема на Горещия телефон – 0700 122 99 и през онлайн формата на сайта.
Водещи
-
Кои са момчетата, станали световни вицешампиони по волейбол?
Спортистите успяха да разплачат България от радост
30.09 | 20:45
-
Стефан Янев: Има пропаганда в публичното говорене за зачестилите атаки с дронове
“Те не са пряка заплаха, но са опасни за полетите”, допълни бившият министър на отбраната
30.09 | 20:15
-
Два големи пожара бушуват в Хасковско, има изгорели къщи и коли
Пламъците на единия пожар са стигнали до местната болница
30.09 | 20:00
Най-четени
-
Вече са факт новите приети правила по Закона за движение по пътищата
По отношение на пешеходците законът вече изисква те да бъдат особено внимателни и...
30.09 | 11:15
-
Мерц: ЕС вече не е в мир в Русия
По думите му Москва води „война срещу нашата демокрация и срещу нашата свобода“, като целта е...
30.09 | 15:30
-
Станков: Ремонтите на Топлофикация започват от училища и градини
Това каза министър Станков на националната конференция "Компас 2025", посветена на големите...
30.09 | 12:15