БАБХ ще проверява загробват ли се живи прасета 27.07 | 13:00

22-ро огнище на африканска чума по свинете при домашните животни

От iNews.bg

Инспектори на Българската агенция по безопасност на храните ще проверят сигналите за загробване на живи прасета край село Сливо поле, Русенско.

Това каза в предаването "Тази събота" по БТВ д-р Александра Митева – началник отдел "Здравеопазване на животните" към БАБХ. "Изпратен е екип, който да удостовери какво се случва. Единственото, което мога да кажа е, че ще се направи проучване. Ние познаваме добре правилата за хуманно умъртвяване на животните и безопасно обезвреждане на труповете”, заяви д-р Митева. Там трябва да бъдат загробени 40 хил. прасета. Вчера се появиха информации, че изискванията за безопасност не се спазват. По думите на Митева, ситуацията е доста сериозна, след като трети индустриален комплекс беше засегнат от африканската чума.

"Много мерки бяха предприети. Много сигнали и апели имаше в обществото за опасността, която ни грози. Стратегията на ЕС за контрол на африканската чума я прилагаме от миналата година, когато беше регистрирано първото огнище”, каза д-р Митева.

Експертът от БАБХ заяви, че навлизането на вирусът става много лесно заради дивата популация на свине. Според нея оградата с Румъния, където заразата е в изключително големи размери, си е свършила работата, но тя е само по сухопътната граница. "Дивите прасета са много добри плувци. Трупове на умрели прасета спокойно могат да минат през Дунав и да инфектират нашите територии. Да не забравяме и човешкия фактор”, зави тя.

Д-р Митева призна, че има пропуски от страна на контролните органи и някой е пренебрегнал опасността. Тя добави, че основен проблем са прасетата, отглеждани в задните дворове, като посочи, че огнищата при домашните животни са 22, а в индустриалните комплекси – 3.

Тя посочи, че притесненията от екокатастрофа в село Зидарово са неоснователни. "Това е случай на огнище, където вирусът е прехвърлен на огромно разстояние – от Северна към Южна България. Там беше констатирано, че огнището е при нелегално отглеждане на свине. Не екологична криза ни грози, а икономическа ”, коментира д-р Митева.

За съжаление от вчера имаме 22-ро огнище на африканска чума по свинете при домашните животни. В индустриалните комплекси огнищата са 3. Към днешна дата нямаме и не очакваме да излязат нови положителни проби. Това пък обясни министърът на земеделието Десислава Танева, която коментира темата за африканската чума по свинете.

"Трябва да се научим как да живеем в условията на тази болест. Трябва да се научим как да изкореним тази болест. България е от страните членки на ЕС с най-нисък интензитет на чумата. Единствено Чехия е успяла да се справи с тази болест, но това е станало с унищожаването на всички прасета от типа лично стопанство. В България основният риск идва от личните стопанства. Ние няма какво ново да измислим в борбата с чумата. Има пътна карта с мерки и ние ги спазваме. Заразата се разпространява през последните 10 години. Ние взимаме мерки, за да има минимум щети. Факт е, че в България е традиция да се гледат прасета. За да се справим с тази болест, хората трябва да разберат, че за известен период от време няма да могат гледат прасета. При тази болест няма лечение и целият свят работи за създаването на ваксина. Единственият начин за справяне с болестта е умъртвяването на животните", разкри министър Танева.

"Работа на опозицията е да иска оставки. Ние взимаме всички мерки, за да се справим с кризата. Спазваме всички европейски правила и са взети всички мерки, които са ни предписани. Най-важната превантивна мярка е обучението на хората какво представлява африканската чума по свинете. Това обучение продължава и в момента. Този процес на разпространение на заразата зависи от всеки един човек. Аз в битието си на министър за толкова кратко време не съм имала физическата възможност да направя анализ на това дали всичките 18 мерки са спазвани преди мен. В момента сме в пика на болеста и правим всичко възможно да се справим с нея. Мерките са непопулярни, но трябва да ги изпълняваме", категорична бе Десислава Танева.

Водещи

Най-четени