БАН излиза на протест 01.11 | 08:57

Протестът е срещу "унищожителния за БАН бюджет", предвиден в проектобюджета за 2012 година

От Андриян Георгиев

Общото събрание на БАН свиква протестно шествие със свещи в Деня на народните будители, съобщават от академията.

Шествието ще започне от 18:00 часа пред централната сграда на БАН на пл. "Народно събрание", ул. "15-ти ноември” №1, съобщава агенция "Фокус".

Ръководството на БАН призова всички служители на академията да се включат в протеста срещу "унищожителния за БАН бюджет", предвиден в проекта за Закон за държавния бюджет за 2012 година.

По решение на Общото събрание на Националния археологически институт с музей към БАН и на Общото събрание на Института по оптически материали и технологии при БАН днес започват и протестни действия от 09:00 часа.

В 18:00 часа служителите на двата института ще се присъединят към протестното шествие пред централната сграда на академията.

Председателят на БАН акад. Никола Съботинов предупреди, че прогнозите за времето, които синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) изготвят всеки ден по няколко пъти, може да спрат от 1 ноември заради липса на средства за заплати.

Същата опасност грозяла и Геофизичния институт на БАН, което означава, че ще спре да се следи и сеизмичната активност на територията на страната.

Проблемът с финансирането на академията през последните два месеца на тази година не е неочакван, отбеляза Съботинов. За да може БАН да функционира що-годе нормално, бюджетът й трябвало да бъде 95-98 млн. лв., а в момента е едва 54 млн. лв. С тези пари можели да се изплатят само около 65% от работната заплата и осигуровките на работещите в академията. БАН няма възможност да осигури условията за работа на учените, функционирането на инфраструктурата, ток, вода, отопление, каза още председателят на БАН. 

Водещи

Най-четени