БАН прави центрове за върхови постижения заедно с бизнеса 28.04 | 15:19

Решават как сътрудничеството да не попадне в обхвата на нерегламентирана държавна помощ

От iNews.bg

Институтите към БАН и Конфедерацията на работодателите в България (КРИБ) заедно искат да участват в изграждането на центровете за върхови постижения и центровете по компетентност. Това стана ясно по време на среща на зам.-министъра на образованието и науката Красимир Киряков с председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров и председателят на КРИБ Кирил Домусчиев, обявиха от МОН.

Центровете ще бъдат правени по приоритетна ос 1 "Научни изследвания и технологично развитие" на Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Бизнесът се надява да работи заедно с научните работници по проектите, за да има реална полза от тях. Институтите и работодателите могат да изграждат консорциуми и заедно да кандидатстват. Единствено трябва да бъде изчистена формата на сътрудничество между тях, за да не попаднат в обхвата на нерегламентирана държавна помощ.

Предстои формата на сътрудничество да бъде изчистена на 15 май 2016 г., когато зам.-министър Киряков свиква първия обществен консултативен съвет по Оперативната програма. На него ще се решават различни казуса, а членове ще бъдат представители на университети, на научните институти, на работодателските организации и на националното представителство на студентските съвети.

Водещи

Най-четени