БАН с мисия да върне "българските мозъци", работещи в чужбина 14.10 | 20:56

С опита си те могат да допринесат за научната дейност в България

От Теодора Кокаланова

Българската академия на науките ще се стреми да привлече към дейността си български учени, които работят в чужбина и имат готовност с опита си да допринасят за развитието на научната дейност в България и за утвърждаването на БАН като научен и духовен център на страната.

В рамките на инициативата председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров и заместник-председателят на академията акад. Дамян Дамянов се срещнаха с изтъкнати български учени, които работят в университети и компании в Италия, Франция, Германия, Канада и САЩ.

На срещата са присъствали доц. Стоянка Моянова от Техническия парк "Невромед" в Италия, проф. Димитър Ангелов от Университета "ENS" в Лион, доц. Николай Милков от Университета в Падерборн, Германия, проф. Мария Митева от Университета "Париж Дидро" във Франция, д-р Александър Георгиев от Университета в Онтарио, Канада, Бойко Аладжов - директор в "EnerSys" в САЩ и проф. Нина Берова от Колумбийския университет в САЩ, предаде БТА.

Учените са специални гости на тържествения концерт, с който в Софийската опера и балет БАН ще отбележи своята 145-годишнина. Учените са се ангажирали да подкрепят ръководството на БАН с идеи и предложения за повишаване на капацитета на академията, за активното й участие в икономическото развитие на държавата, за привличането на бизнеса за стимулиране на научните изследвания и за утвърждаването на БАН като привлекателен партньор за чуждестранни и международни научни структури. 

Водещи

Най-четени