БАН финализира проект с фокус върху младите учени 05.12 | 19:09

Разширяват се уменията и квалификациите на младия учен

От Филипа Тодева

Българската академия на науките финализира проект, насочен към младите учени. По този начин академията дава категоричен отпор на обвиненията, че е място за "феодални старци".

Проектът "Разширяване на уменията и квалификациите на младия учен - предпоставка за професионална реализация в гранични области между науката и практиката" се изпълнява от Института за изследване на обществата и знанието при БАН в партньорство със Софийския университет "Св. Климент Охридски”, Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН и АИСП Медицински център за интегративна медицина” ООД.

В целевата група на проекта участват млади учени от 5 университета и 7 института на БАН - физици, химици, биолози, инженери, хуманитари и обществоведи.

В мултидисциплинна среда младите учени преминават обучение по качествено нова програма за базови изследователски умения, ориентирана към съвременните измерения на професията на учения.

Основен акцент в програмата са развиване и усъвършенстване на уменията за комуникация на младия учен с общности извън дисциплинните ограничения на неговата научна специалност и отвъд границите на научната дейност - с потенциалните потребители на научни резултати, с потенциални работодатели и спонсори, а също и с широката общественост.

Приоритетно значение в програмата заемат възприемането на етичните норми в науката, изграждането на разбиране за спецификата на корпоративната среда и формирането на готовност за междусекторна мобилност.

Вторият етап от програмата за обучение е практическата проверка на придобитите умения в условията на неакадемични институции – стаж във фирми, неправителствени организации и държавна агенция.

Получените резултати от тези индивидуални обучения варират от създаване на нов иновативен продукт с участието на младия учен до взаимно опознаване спецификата на дейността в академична и неакадемична среда.

За шест месеца съвместна работа на 9 млади учени и специалисти от 4 звена (три частни фирми и една НПО), се създават иновативни продукти. Трима млади учени разработват предложения за усъвършенстване на технологичен процес.

Два проекта са подадени за целево финансиране съвместно от младите учени и специалисти от фирмите - приемници за индивидуално обучение. В резултат на създадените контакти 70% от младите учени продължават съвместната работа със специалистите от фирмите.

Наред с обучението на младите учени за по-успешна адаптацията към условията и реализацията в общия европейски пазар на труда, проектът има за цел да популяризира необходимостта от ново отношение към научната професия, към резултатите от изследователския труд и възможностите за практическото им приложение.

Нови продукти, създадени при съвместната работа на младите учени и специалистите от четири звена:

- Младите учени съвместно със специалистите от "Имунолаб" ЕООД идентифицират нови вируси и ноземи, причиняващи заболявания по пчелите

- Младите учени и специалистите от "Еколайт” АД създават нови осветители с увеличена оптична ефективност.

- съвместно със специалистите от "СЕЛКОМ” ООД създават два нови оригинални софтуерни модула за криптиране и декриптиране на данни за безжично предаване

- съвместно със специалистите от Сдружение «Платформа АГОРА» изработват Концепция за виртуално читалище и Концепция за «Читалището на ХХІ век – развитие чрез култура».

Водещи

Най-четени