БДЖ без визия за бъдещето 01.08 | 20:00

Това показва одит за периода от 1 януари 2011 до 30 септември 2012 г.

От Десислава Маданска

Няма стратегическа визия за железопътния сектор у нас. Това показва одит на Сметната палата за периода от 1 януари 2011 до 30 септември 2012 г.

От проверката станало ясно, че старите вагони не отговарят на стандартите за качество за пътнически превоз, информира БТА.

Одитът на "Холдинг БДЖ" беше възложен от 41-то Народно събрание.

Според експертите преструктурирането на дружеството е забавено и все още не е приключило, като не е осигурено и мостово финансиране до 140 млн. лв. заем от Българската банка за развитие.

БДЖ "Пътнически превози" има несъбрани вземания в размер на 21 млн. лв. от "Товарни превози", които оказвали пряко влияние върху финансовото му състояние. Също така дружеството не изпълнявало в срок задълженията, които са свързани с осигуряване и повишаване на качеството на превозите.

Към датата на приключване на одита, холдингът и дъщерните дружества не са оздравени финансово. Сметната палата е дала 10 препоръки на управителите на БДЖ "Пътнически превози" за подобряване на дейността.

Освен на председателя на Народното събрание, одитният доклад е изпратен и на министъра на транспорта, на ресорната комисия в парламента и на изпълнителния директор на БДЖ.

Най-четени