БДЖ купува нови пътнически влакове с европейски пари 05.06 | 16:41

Нови влакове и инвестиции създават нов облик на железниците, смята Московски

От Деляна Петкова

БДЖ "Пътнически превози" може да купи нови пътнически влакове през 2014 година с европейско финансиране. Това ще бъде възможно след предложението компанията да стане бенефициент по приоритетна ос 5 на ОП "Транспорт".

Идеята лансира транспортният министър Ивайло Московски по време на Комитета за наблюдение на европейската програма, допълват от Министерството на транспорта.

Компанията ще започне подготвителни действия, за да може в началото на следващия програмен период - 2014-2020 година да проведе тръжната процедура за купуване на нови влакове.

"Надявам се сроковете да бъдат съкратени и БДЖ да успее да направи търговете още следващата година", каза министър Московски.

Представителите на Европейската комисия са подкрепили българското предложение за включване на БДЖ "Пътнически превози" като бенефициент на програмата., става ясно още от съобщението на министерството.

"Ще дадем възможност на компанията да се възползва от европейското финансиране и да се превърне в модерна и работеща структура", е заявил Йорон Ван Ол от дирекция "Регионална политика" на Еврокомисията. По думите му този проект ще стабилизира БДЖ.

От Европейската комисия изказаха задоволство от добрия темп на усвояване на средствата от Оперативна програма "Транспорт". Договорени са 92% от бюджета на програмата или над 1,84 млрд. евро. "Изплатени са близо 590 млн. евро или около 30% от целия бюджет, а около една четвърт от бюджета е сертифициран", каза министър Московски.

По думите му в процес на изпълнение са 11 инфраструктурни проекта, както и проекта за изграждане на Речна информационна система в българската част на р. Дунав. От тях 8 са "големи” проекти, като Европейската комисия е одобрила 7 от тях, а формулярът за кандидатстване на проекта за изграждане на АМ "Струма” лотове 1, 2 и 4 е в процес на оценка от ЕК.

Водещи

Най-четени