БДЖ не спира стачката 04.12 | 09:19

Работниците в железниците излязоха на протест за 11-ти пореден ден

От Ивайло Ачев

За 11-ти пореден ден служителите на БДЖ стачкуват. Няма промяна в дневния ред на стачните действия - от 8 сутринта до 4 следобед.

Всички влакове на Централна гара в София са спрели, съобщава председателят на синдикалната организация на жп служителите към КНСБ Петър Бунев, предаде Агенция "Фокус". В момента около 50 служители на БДЖ, които са от нощната смяна, са се събрали на гарата в София и показват ясно отношението си към ръководството и цялостната ситуация в железниците.

Днес синдикатите ще обсъдят предложенията на ръководството на БДЖ за нов колективен трудов договор, съобщи още Бунев. Според него компромисите в преговорите почват да се трупат и да стават твърде много. "Ние предложихме да изтеглим проекта за колективен трудов договор от 2011 година. Предложихме да се подпише договора от 2009 година. Когато стигнахме до преговарянето само на две точки, ръководството на БДЖ поиска нова промяна дори на този договор. Това за нас не е приемливо”, обясни синдикалистът.

Вече са в сила и новите цени на билетите за пътуване с бързите влакове със задължителна резервация. Увеличението на цените за тази по-висока категория влакове е средно с 15% от досегашната цена на билетите за бързите влакове със задължителна резервация.

Водещи