БНБ: Жилищата ще продължат да поскъпват 21.06 | 13:20

Това прогнозира Българската народна банка в новото издание на своя “Икономически преглед”. И посочва, че цените сега са само с 8,2% по-ниски от пика им в края на 2008 г.

От iNews.bg

Жилищата ще продължат да поскъпват през второто и третото тримесечие на годината, запазвайки тенденцията от 2020 г. Това прогнозира Българската народна банка в новото издание на своя "Икономически преглед”. И посочва, че цените сега са само с 8,2% по-ниски от пика им в края на 2008 г.

Причината за очакваното поскъпване е в засиленото търсене на имоти заради по-големия интерес от страна на домакинствата, показвало наблюдение на НСИ от януари 2021 г. В края на 2020 г. цените на жилищата са нараснали във всички големи градове, тъй като кредитната активност се повишава на фона на понижение на лихвите и таксите, казват от БНБ. Освен това се натрупвали спестявания, а липсвали алтернативи за инвестирането им. Така общо за миналата година цените на жилищата се качват с 4,6% на годишна база.

В същото време централната банка наблюдава спад на потребителските кредити и такива за инвестиционни цели заради икономическата несигурност и затягането на условията от банките. След изтичащите срокове по мораториума върху плащанията има възможност да се увеличи делът на необслужваните кредити, което може да доведе до повишение на лихвените проценти по новите кредити.

Доходността при депозитите ще се задържи на исторически ниското си ниво до края на третото тримесечие, смятат още централните банкери. Въпреки това спестяванията в банките ще продължат да нарастват.

Възможно е допълнително понижение на нивата на поддържаните от банките свръхрезерви по сметки в БНБ. Заради високата ликвидност в банковата система и забавящия се растеж на кредитите за частния сектор банките ще търсят по-доходоносни възможности за инвестиране на свободните си ликвидни средства чрез увеличение на чуждестранните си активи и на портфейлите си от ДЦК на българското правителство.

Очаква ни и плавно ускоряване на инфлацията заради покачването на международните цени на храните и петролните продукти. И в първите месеци на годината наблюдавахме повишение на инфлацията. Храните обаче вече не поскъпват с такива темпове, както през миналата година.

Условията на пазара на труда и икономическата активност ще продължават да се подобряват. От края на миналата година безработицата спада, а заплатите се вдигат.

Според централната банка реалният БВП ще нарасне с постигането на групов имунитет срещу COVID-19 през следващите месеци. Тенденциите в стокообмена и международната ситуация индикират за значителен ръст на външното търсене на стоки и услуги през лятото, но той ще е основно заради ниската база през миналата година.

Ако пандемията успее да се овладее, салдото на страната ще остане на плюс през първата половина на 2021 г. При реализиране на прогнозираното увеличение на приходите от туризъм и транспортни услуги бюджетът би трябвало да се увеличи през третото тримесечие. 

 

 
 

Водещи

Най-четени