БОРКОР: Политиците да разкрият любовниците си 11.03 | 10:38

Декларирането на емоционалните отношения да става с цел чисти обществени поръчки

От Ивелина Георгиева

Политиците и заемащите висши държавни длъжности лица да обявяват интимните си половинки и приятелите си. Тази идея лансира директорът на Центъра за превенция и противодействие на организираната престъпност БОРКОР Бойко Великов в ефира на bTV.

Той обясни, че идеята за декларирането на емоционалните отношения се е зародила след анализ на европейските регламенти от страна на експертите в звеното и цели да помогне за изчистването на процедурата за възлагане на  обществените поръчки.

Според европейския регламент интимните отношения са едно от изискванията по отношение на декларирането на конфликт на интереси, поясни Бойко Великов.

От БОРКОР предлагат декларирането на отношения да става по конкретен повод, свързан с обществена поръчка. Великов даде пример като посочи, че може да има текст, в който да бъде заявено дали участника в процедурата има интимни отношения с някой друг от членовете или кандидатите.

Експертът поясни, че става въпрос за фактически съжителства, които не са толкова трудно доказуеми.

"Европейския парламент приема такъв регламент и за мен е учудващо защо се опитваме да го избегнем", коментира той.

Идеята е изискването за декларирането на половинките да бъде записано в Закона за предотвратяване на конфликт на интереси и по този начин ще бъдат изчистени обществените поръчки.

В политическия живот на страната не липсват пикантерии относно интимните партньори на властимащите.

1215558

Сред най-известните двойки, които нито потвърждават, нито отричат интимните си отношения са лидерът на "Атака" Волен Сидеров и депутатът от същата парламентарна група Деница Гаджева. За връзката между двамата се заговори след шумната раздяла на националиста с бившата му жена Капка Георгиева.

Другата най-популярна двойка в политическия живот, която първоначално не искаше да афишира отношенията си, но после сключи брак и се сдоби с двама наследници са Сергей и Моника Станишеви. Те разкриха официално връзката си през 2011 г. , а две години по-късно встъпиха в брак и сега се радват на две деца.

1215560

Преди това Сергей Станишев имаше дългогодишна връзка с журналистката Елена Йончева.

За никого не е тайна, че заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова съжителства с министъра на отбраната Ангел Найденов. Двамата също са от хората, които нито признават нито отричат връзката си. Скоро дори се появиха слухове, че са сключили брак, тъй като Манолова се появи с пръстен, наподобяващ брачна халка, но слуховете бяха развенчани. И двамата имат предишни бракове и деца от тях.

Пикантериите в политическия живот не свършват до тук. Сред останалите популярни двойки, които започват интимните си отношения апокрифно, а след това се женят или заживяват заедно и се сдобиват с наследници са бившия външен министър Соломон Паси и благоверната му Гергана Паси, бившия министър на образованието Даниел Вълчев и бившия депутат от НДСВ Милена Паунова, настоящият спортен министър Петър Стоянович и шефката на политическия кабинет на Пламен Орешарски Мария Дивизиева и др.

Водещи