БСК приветства актуализацията на бюджета 22.07 | 19:12

Димитър Бранков посочи поне четири причини за това

От Елица Елефтерова

Зам.-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Димитър Бранков приветства актуализацията на бюджета, която предприе кабинетът на Пламен Орешарски, съобщава News7.

По думите на Бранков бюджетът е имал нужда от промяна, като за това се говори още от октомври миналата година. Бранков посочи и четири чисто технически причини за това. Първо - очакванията за ръста на БВП са били за 2%, а реално увеличението е 0,8% за първите пет месеца. Оттам са идвали и очакванията за висока инфлация от 3,4% за 2013 г. 

По-високата инфлация е свързана с повишени приходи. Реално обаче има дефлация от 1%, което не е добре в условията на икономическа криза. В същото време има по-нисък внос, респективно по-малко приходи от ДДС. 

От друга страна има увеличен износ, което означава повече молби за възстановяване на ДДС. "Като цяло виждаме едни практически преоразмерени данъчни приходи в бюджета", коментира Бранков.

В разговора задочно се включи и председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Йордан Цонев. Той повтори аргументите на Бранков, като посочи, че при тази сбъркана макрорамка, този бюджет няма как да се изпълни.

"Изпълнението на бюджета на полугодието дава достатъчно основания за ремонт", каза Цонев, който подчерта, че има над 15 години стаж в осигуряването на стабилни финансови рамки.



Водещи

Най-четени