БСП: Бавят служебното правителство заради търгове за 1.4 млрд. 08.12 | 10:20

Реформаторите няма да успеят да направят кабинет, казва Ангел Найденов

От iNews.bg

Президентът Росен Плевнелиев умишлено забавя съставянето на служебния кабинет. Това заяви пред бТВ зам.-председателят на парламентарната група на БСП и бивш военен министър Ангел Найденов. Според него протакането е свързано и с обществените поръчки и търгове, обявени от правителството на Борисов, за над 1.4 млрд. лева. В същото време се назначават и служители в различни бордове. "Същото се случва и в отбраната, с предложенията за продажби на апетитни терени по морето, а стои и въпросът за назначаване на нов началник на отбраната след подадената оставка на ген. Константин Попов”, коментира Ангел Найденов. Той допусна възможността Попов да е подал оставка, за да влезе в политиката.

Найденов изтъкна, че няма кандидати за военна службата. "Когато аз бях министър на отбраната имаше по 6 до 10, дори и повече кандидати за едно място в армията, поради водената политика, засягаща престижа и достойнството на военната професия”, коментира бившият военен министър. Той каза също, че заради липса на средства от бюджета за 2017 г., дори необходимите 500 човека за попълване на щата във въоръжените сили, вероятно няма да ги има.

По думите му ще бъдат отложени и големите модернизационни проекти в армията. Найденов обясни и ситуацията с ремонта на МиГ-овете. "Когато бях военен министър, бяха ремонтирани 8 двигателя, както и агрегати в РСК "МиГ", като тогава изобщо не се говореше за това и нямаше никакви проблеми”, припомни бившият военен министър.

На въпрос дали той ще участва в служебен кабинет, ако новоизбраният президент ген. Румен Радев го направи, Ангел Найденов посочи, че БСП няма да участва в него. Според червения депутат съвсем правилно новоизбраният президент не е участвал на срещите при президента Плевнелиев. "Защото ген. Румен Радев в момента няма правомощия и не е встъпил в длъжност”, обясни Найденов.

"С връщането на мандата, връчен на БСП, направихме още една голяма крачка към предсрочните парламентарни избори, като това е изцяло в съответствие с позицията на партията, заявена след подаването на оставката от кабинета на Борисов”, каза още Найденов. Той изрази съмнение, че Реформаторският блок ще направи кабинет. "Този парламент няма нито потенциал, нито възможности, нито пък си струва да се губи време в опити да се състави трети кабинет”, аргументира се Найденов.

Водещи

Най-четени