БСП: ГЕРБ задълбочава хаоса в енергийната политика 30.08 | 18:05

Намаление в цената на газа няма да има, въпреки намалението

От Ивелина Георгиева

Намаление в цената на газа няма да има, въпреки уговореното 11% намаление с Газпром, защото всичките средства ще отидат за усвояване или запълване на дупките от Булгаргаз. Това каза председателят на съвета по енергетика в БСП Явор Куюмджиев.

Това намаление няма да се отрази на цените на газа за българския бизнес и на цената на парното, прогнозира социалистът.

Той коментира, че успеха с постигнатата 11%-на договореност не е толкова голям успех, защото други държави като Полша например са успели да получат 15-20%-но намаление в цената на газа, което дори е безсрочно, а за нас важи само 9 месеца.

Подписването на протокола, с който се ангажираме да дадем отговор за участието си в Южен поток до 15 ноември и определянето на компанията "Уестингхаус" за консултант по изграждането на 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй" е нарушаване на националните интереси, посочи Куюмджиев.

И двете неща нямат нищо общо с изграждането на енергийната сигурност на страната или с защитаването на националните интереси, още по-малко са от полза за гражданите, допълни той.

Единствените изводи, които могат да се направят от тези стъпки, е че се задълбочи хаоса и незнанието, какво ще прави правителството относно енергийната политика, смята червеният депутат.

Според него не е ясно, колко ще струва българското участие в Южен поток, как ще се изберат банките, които ще финансират проекта и каква е позицията на бг правителство относно желанието на руската страна Южен поток да минава през българската газопреносна мрежа.

Похвално е, че са наели фирмата "Уестингхаус" за консултант, като тя на практика не е консултант, иронично заяви Куюмджиев.

По думите му трябва да се наеме независим консултант, защото изследването на американска компания за поставянето на руски реактор е малко странно.

"Тези управляващи занулиха българските интереси и клекнаха на руснаците и американците", коментира специалистът по енергетика.

Подписването на договора за проучване на нефт и газ в Черно море с фирма "Тотал" като цяло е добър ход, смятат от БСП. Същественият въпрос според партията е кога този газ, ако се намери такъв ще стигне до българските потребители.

Водещи

Най-четени