БСП, ДПС и "Атака" ще играят номера при избора на правителство 21.05 | 12:35

Трите партии щели да намалят умишлено кворума в НС, смята Велчев

От Христина Рафаилова

Изборът на правителство също ще бъде реализиран с цирк и благодарение на задкулисна договорка. Това предрече депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев.

Според него тогава ще бъде разигран подобен сценарий като този с излъчването на председател на Народното събрание.

По мнение на Велчев останалите парламентарни групи ще изиграят номер с кворума и нужните за избор на кабинет депутати, както се е случило и днес с излъчването на социалиста Михаил Миков за шеф на НС.

Народният представител обясни, че за излъчване на кабинет са нужни 121 депутати при 240 кворум. Според него около 20 депутати ще напуснат пленарната зала в деня за избор на правителство. Тогава присъстващите щели да са 220, а нужните гласуване за правителство щели да паднат до 110. 

Велчев коментира, че подобна е била ситуацията днес с избора на председател на парламента, когато "Атака" напусна пленарната зала. Също така отсъствали и народни представители от левицата. Така те дали правото на други лица да се разпореждат с гласовете им.

Това показвало според него задкулисна договорка между останалите политически сили. Словесният конфликт, в който влязоха Волен Сидеров и шефът на ДПС Лютви Местан, бил предварително уговорен цирк.

Велчев каза, че парламентарната му група ще бойкотира всяко едно гласуване, което е нагласено.