БСП: Да дадем плажовете на общините 05.07 | 15:00

Законът за концесиите се променя вече за 13-ти път за последните няколко години

От iNews.bg

Да премахнем концесионирането на плажовете и да го дадем на общините. Ако не променим радикално принципа на стопанисване и управление на изключително държавна собственост, България ще изчезне от картата на туризма. Това заяви народният представител от ПГ на "БСП за България" Атанас Костадинов от парламентарната трибуна.

Според него не може да се учредява в изключителна държавна собственост частни права за дълъг период от време, при положение, че инвестицията не е толкова голяма. "Едно е да има концесия за поземлени богатства и добив на петрол, друго е да се твърди, че трябва концесионер за чадъри и шезлонги. България вече губи конкурентни предимства", категоричен е Костадинов.

Той подчерта, че само на час път със самолет и на два часа с кола има райски кътчета, където няма бележка за 11.50 лв. за бутилка минерална вода. "Нямаме —право това, което природата е дала на страната ни, да го харчим", каза още той. По неговите думи управляващите събират около 18 млн. лв. от такси и концесионни договори от Черноморието, но от другата страна стоят няколко милиарда приходи - държавата трябва да реши коя сума е по-важна.

"Не е —пабота на Министерството на туризма по средата на сезона да се събират и да мислят как да спасят сезона. Правят се проверки на хора с договори и ги питат защо са им толкова високи цените, когато техните вноски към държавата са доста високи. Убеден съм, че пазарът ще подреди цените - там, където са високи, ще станат ниски, защото ще има конкуренция", коментира народният представител.

Според него решението е да се сключват договори под контрола на общините. Той подчерта, че както преди 20 години, така и сега, концесиите предварително са разпределени на компании, които нямат нищо общо с морското концесиониране – например от Смолян, София и Самоков имат честта да стопанисват плажове.

Димитър Данчев: Законът за концесиите се променя вече за 13-ти път за последните няколко години

"Законът за концесиите се променя вече за 13-ти път за последните няколко години". Това заяви народният представител от ПГ на "БСП за България" Димитър Данчев от парламентарната трибуна. Той подчерта, че всеки закон трябва да урежда трайни обществени отношения. "Какви са тези трайни обществени отношения, които се променят няколко пъти в годината?", попита той.

По неговите думи резултатите не закъсняват, защото няма как да се очаква от бизнеса всяка година да се преориентира. "Плажът е ключът към летния туризъм. Когато плажовете са мръсни, шумни и пренаселени, а цените са непосилни, няма как да очакваме, че 5-звездни хотели ще бъдат запълнени", каза още Данчев.

Според него тази тема ще бъде и под засилено наблюдение от страна на европейските органи, защото плажната ивица се явява и външна граница на ЕС.

Водещи

Най-четени