БСП: Законът за образованието трябва да се отложи 07.02 | 14:06

Има опасност учебната 2016/2017 година да започне без учебници или с некачествени такива, казва Стоян Мирчев

От iNews.bg

"Новият закон за предучилищното и училищното образование трябва да бъде отложен с една година, защото той поставя проблеми, които са основни за обществото”. Това заяви пред БНР депутатът от БСП Лява България и член на парламентарната комисия по образование Стоян Мирчев. Той припомни искането на левицата част от стандартите, които оформят прилагането на закона, да бъдат част от самия закон и да се приемат от Народното събрание. "В момента виждаме хаос, чиято същност е в закона, но вносителите от ГЕРБ си измиват ръцете с министерството”, каза още социалистът.

Според него няма как основна реформа в образованието да се направи за една година и даде пример с  Финландия, където е осъществена такава за 10 години. "Тук ние преминахме през закона с бърза скорост, никой не чу нашите опасения от заложените мини в него и сега, когато те гърмят, всички се чудят какво се случва”, добави Мирчев. Според него още при гледането на закона в комисия от ГЕРБ са бягали от диалога, а в пленарна зала не са защитили нито едно от предложенията. "По време на обсъждането на закона с колегите от левицата обиколихме страната и сме се срещали с представители на учителската гилдия. Нямаше нито един техен представител, който да одобри закона. Дори г-жа Фандъкова, която е зам.-председател на ГЕРБ, каза, че законът трябва да се отложи”, каза още депутатът.

 Мирчев заяви, че благодарение на действията на управляващите сме изправени пред ситуация 2016 г. да започне без учебници или с некачествени такива. Което е недопустимо. Той се аргументира с мнението на експерти, според които оформлението на една страница отнема около един ден. "Извинявайте, но ние още коментираме програмите, като не са започнали въобще да се коментират учебниците. Така че е невъзможно да имаме качествени учебници на 15 септември 2016 г.”, категоричен бе депутатът. Той подчерта, че  образованието е стратегическа област, която има значение и за националната сигурност. "Това е система, в която, ако настане хаос, последствията могат да са фатални”, заяви Мирчев.

Най-четени