БСП: Изборите още не са приключили, разликата е преодолима 24.10 | 00:29

От партията призоваха избирателите им да не се отчайват, а да се мобилизират

От Деляна Петкова

Не е вярно, че няма кой да се противопостави на ГЕРБ. Това са хората, които не се поддават на заплахи и манипулации. Тези хора стават все повече. С тези думи откри пресконференцията Сергей Станишев, лидер на БСП.

Относно тези избори - искам да намаля плама на ГЕРБ - изборите не са приключили, а управляващите пишат историята на нечестните и не особено законни избори. В някои общини гласуването продължи до 22,30 часа. По закон те трябваше да приключат до 20 часа и бяха удължени до 21 часа, коментира още той.

При нарушаване на принципите може да се стигне до касиране на изборите. Нямаме информация, за да формираме политическа позиция, но е факт пренебрегването на правилата. В същото време много хора не можаха да дадат гласа си, обясни лидерът на БСП по време на пресконференцията в НДК.

През последните 20 години не имало толкова нечестни и манипулирани избори и бяха положени максимални усилия от страна на ГЕРБ да направят така, че да затруднят хората, да не отидат до изборите. От друга страна, видя се, че беше задействан целият държавен апарат в името на тази кампания, подчерта още Станишев.

Управляващата партия води кампания още след парламентарните избори, обяви Станишев. "Не ни е страх от ГЕРБ и можем да дадем гласа си срещу партията". По време на предизборните обиколки видяхме много хора, които смятат, че държавата живее в свой паралелен свят и не мисли за болката на хората, които живеят без перспектива. "Това чух и това видях", коментира Станишев.

Той разказа и случаи, при които хора са му разказвали, че са получили заплахи, че ще им бъдат прекратени социални придобивки, ако гласуват. В изборите беше впрегната цялата машина на управляващите, допълни още той.

Ироничното е, че двама министри от тройната коалиция - Калфин и Кунева, взеха повече гласове от двама министри в сегашното правителство. Факт е увеличеното доверие към БСП - имаме около 1 млн. избиратели за тези избори. ГЕРБ пък губи подкрепата. Данните показват сериозен неуспех за управляващите, смятат от левицата.

Изборите още не са приключили и разликата може да бъде преодоляна, обясни Станишев. Не бива да си правим илюзии - премиерът ще взема решенията, а президентът ще изпълнява, ако Плевнелиев спечели изборите.

В своето изявление лидерът на БСП поздрави Меглена Кунева, която е кандидат за президент, издигната от инициативен комитет. Той обясни, че резултатите ще бъдат ясни едва утре и че дори и ситуацията в София все още не е ясна.

От своя страна кандидатът за президент на БСП Ивайло Калфин благодари на всички, които са подкрепили неговата кандидатура. Той обърна внимание и на големите опашки пред избирателните секции.

Ние влязохме в тези избори, за да докажем кауза - да не се ликвидират малки и средни фирми, а да намерим единението, което да ни изведе от кризата.

Няма по-европейски политици от нас - познавам добре всички европейски институции, а днес България няма по-безлична позиция и нашият премиер няма тези, които да защити на срещите в ЕС, коментира още Ивайло Калфин. По тази причина и имаме нужда от по-добро лице към нашите партньори.

Той припомни и две имена - Румяна Желева и Калина Илиева  (бел. ред Желева беше кандидат за еврокомисар, но претърпя неуспех по време на изслушването, а Калина Илиева ръководеше ДФ "Земеделие", месеци по-късно се оказа, че няма необходимата диплома, а името й се свързваше с редица нередности). Тук е разликата между нас, обясни още Калфин.

Оттук нататък изборите за нас не са ляво или дясно - битката е за свободата и правата на гражданите. Калфин отправи апел към кандидатът на ГЕРБ Росен Плевнелиев през следващата седмица да бъде направен смислен дебат за бъдещето на президентската институция. "Тук е въпрос на принципи и демокрация", коментира още кандидатът на БСП и допълни, че ще разчита на всички, които искат да подкрепят принципите на демокрацията.

Има седем важни дни, в които ще устоим това, което обещахме, коментира кандидатът за вицепрезидент на БСП Стефан Данаилов. Следващата неделя трябва да докажем, че сме достоен народ и управляваме съдбата си.

Той призова за "наказателен вот" през следваща неделя и по-ранно отиване при урните.

Пресконференцията на БСП през обектива на Светльо Кошутански.

Водещи

Най-четени