БСП: Отказът на съда да касира изборите не е политически 10.07 | 11:49

Социалист защитава решението на конституционните съдии

От Филипа Тодева

В решението на КС да не се касират парламентарните избори няма политическа нотка. Това заяви народният представител от Коалиция за България Филип Попов пред Нова телевизия.

На въпрос, създава ли това решение прецедент да се мисли, че всеки може да прави каквото иска на предстоящите избори, той отговори, че няма такъв прецедент и допълни, че решение на такава институция не би следвало толкова много да се коментира, просто се изпълнява.

"Там има представители на президентската институция, на НС и на съдебната система. Това са хора професионалисти, доказани в своята сфера4, каза още народният представител.

Помолен да коментира факта, че КС се е произнесъл за законността на изборите, без прокуратурата да е излязла със становище за случилото се в Костинброд, социалистът коментира, че КС е съд извън съдебната система, който борави с други понятия и поглед върху правната ни система и решава въпроси за нарушения на българската Конституция.

Според него КС е имал нужната информация, за да вземе своето решение, и предположи, че тя е изложена в мотивите му. Попов поясни, че липсата на мотиви в прокуратурата да се произнесе дали има престъпление и от кого е извършено, не може да влияе на КС. "Абсурдно е да се мисли, че КС трябва да чака прокуратурата да излезе със становище, за да вземе решение", допълни народният представител.

Той напомни още, че фалшификацията на бюлетините е установена в деня преди изборите, а не по време на изборния процес.

"Манипулацията и възможността за подмяна на суверена беше опасна, но беше предотвратена” обясни той и допълни, че от четиристотинте хиляди бюлетини, намерени в печатницата в Костинброд, над триста хиляди са били определени от прокуратурата като годни за гласуване.

"От ГЕРБ искат да опровергаваме решение на КС, на прокуратурата и на волята на суверена. Всички са виновни, когато определена партия не е спечелила." Социалистът напомни, че и БСП е обжалвала много избори и жалбите ѝ не са били уважени, но представителите ѝ не са имали подобно поведение", категоричен бе той.

На въпрос, какво ще се случи, ако НФСБ и РЗС спечелят обжалването си за касиране на вота в Турция и 3-4 мандата бъдат взети от ДПС и няма ли решенията, взети с тези мандати, да са спорни, Попов отговори, че всеки има право да обжалва изборите.

"Нека изчакаме решението на КС. Ние уважаваме всички решения на българските съдилища и се съобразяваме с тях и като политическа партия, и като коалиция." Според него мотив на РЗС да подаде тази жалба е невъзможността ѝ да се пребори да влезе в управлението.

На въпрос, какво е разчетено в думите на посланиците на Германия и Франция по повод българската политическа ситуация, Попов отговори, че не е получено официално потвърждение за изказването им в Министерството на външните работи и допълни, че думите им трябва да се прочетат внимателно.

"Те не касаят само сегашното управление, а са насочени към управлението на България през последните десет години. То трябва да се промени", каза още народният представител и допълни, че вече са направени първите стъпки в тази посока и НС никога не е било толкова прозрачно и не е имало такава комуникация с НПО сектора.

В заключение Попов заяви, че очаква ГЕРБ да се върне на работа, защото истинският политически живот се води в коларите на НС.

Водещи

Най-четени