БСП: Ранното пенсиониране да се запази до 2017 година 04.07 | 17:19

Разпоредбата в КСО касае работниците 1 и 2 категория труд

От Филипа Тодева

Да се запазят действащите разпоредби относно ранното пенсиониране, предлагат от БСП. Социалистите смятат, че условията за пенсиониране на работещите труд от първа и втора категория трябва да останат същите до 31 декември 2017 година.

Предложението за промяна на Кодекса за социално осигуряване е внесено от народните представители Мая Манолова и Страхил Ангелов, предаде БТА. Според сега действащото законодателство условията за ранно пенсиониране трябва да важат до края на 2014 година. Предвижда се от 2015 година стажът и възрастта за ранна пенсия да започнат да растат плавно.

"Погрешно е увеличаването на възрастта и годините осигурителен стаж за работещите при първа и втора категория труд, тъй като условията под водата, под земята и във въздуха не биха могли да се променят с инвестиции, това са дадености", пише в мотивите към законопроекта.

Вносителите отбелязват, че продължителността на живот на човек, работещ при тези условия, е значително по-кратък от средната такава за страната. Според тях вдигането на границите за възраст и стаж за пенсиониране означава, че работещите при тези условия ще получават в по-кратък срок пенсии, като спестените пари следва да подпомагат останалите категории осигурени. "Това, меко казано, е дискриминационно", се допълва в мотивите.

Водещи

Най-четени