БСП бие тревога: Измамите с европейските процедури са най-големи в България 05.06 | 14:29

„Ние сме шампион! Не може да се сравнява България с Германия“, смята Румен Гечев

От iNews.bg

"Измамите и нарушенията на европейските процедури са най-големи в България. През последната година и половина този темп се увеличава и страната ни заема твърдо първо място по този показател". Това заяви зам.-председателят на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ проф. Румен Гечев пред БНР по повод доклада на ОЛАФ - Европейската агенция за борба с измамите, като уточни, че той е достъпен в интернет и всеки може да го види.

Според проф. Гечев европейската агенция в Брюксел е преценила, след внимателен юридически анализ, че има сериозни нарушения и те са за съдебна процедура. "Направих сравнителен анализ на БВП на страните, които се класират в първата петица. Картината е още по-лоша, като се вземе съотношението на броя на преписките, дадени на съдебните власти, към БВП. Ние сме абсолютен шампион, защото не може да се сравнява България с Германия", подчерта още той.

Народният представител обясни, че броят на преписките е еднакъв, но БВП на страните е в съвсем различни размери. "Картината е по-лоша, отколкото си представят хората. Като се вземе предвид размерът на икономиките, България е абсолютен шампион", посочи той.

"Истината се намира в решенията на европейската агенция за борба с измамите", каза още проф. Гечев. Той благодари на вицепремиера Томислав Дончев за отговор на въпрос на депутата от левицата Иван Иванов относно усвояването на фондовете и спирането на обществени поръчки. "В него заявява, че няма да бъдат платени на България 153 млн.лв. заради нарушения в програма "Околна среда", а корекциите по програма "Регионално развитие" са 133 млн.лв", уточни зам.-председателят на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ.

Той поясни, че по европейските програми се харчат пари от бюджета, които след това се осребряват от ЕС. "Когато българското правителство казва, че се усвояват шампионски парите по програмите на ЕС, те заблуждават хората. Шампионски се усвояват само парите на българските граждани. Трагедията е, че след това ОЛАФ и други институции ни вкарват в процедури, които спират плащания", обясни той.

Проф. Гечев посочи пример от доклада, според който италианец с регистрирана фирма в България е успял да присвои 1.3 млн.евро.

"Той с корупционни механизми с българските власти, които управляват европейските средства, е откраднал тази сума като е продал машини от негова фирма в Италия на неговата българска фирма, надувайки няколко пъти цените им", уточни народният представител и попита: "Какво е станало със служителите в България, които са организирали този търг и са подписали договора? Тези, които са крали в България заедно с него, давали ли са пари на някой друг нагоре?" Проф. Гечев заяви, че е почти сигурен, че тези лица продължават спокойно да си работят и подчерта, че тези пари ще бъдат платени от българския бюджет и от хората, защото Европа няма да покрие подобни разходи. "Европейците спират парите при всяко съмнение, а да не говорим за доказана схема", каза още той.

По повод реформата в МВР, народният представител от левицата коментира, че не всяко предложение трябва да бъде разглеждано като реформа. "В резултат на "реформите" в армията, например, тя от 150 000 души се стопи на 27 000 души и се разпада. На 6 май след "реформите" по булеварда се разходи само една нова зелена боя върху стара бойна техника", коментира той. По неговите думи БСП би подкрепила промени в МВР, които да доведат до повишение на ефективността от работата на тази институция. "Самият факт, че през последната година продължава да се увеличава темпото на напускащите системата и недоволствата, показва, че когато служителите не са мотивирани да изпълняват функцията си, няма да приемат поредната реформа, от която те и семействата им губят", заяви проф. Гечев.

Водещи