БСП внася в Конституционния съд заема от 16 млрд. лева 17.04 | 15:57

През предстоящия политически сезон левицата ще поднови искането за въвеждане на прогресивно подоходно облагане

От iNews.bg

Готово е искането на БСП до КС по заема от 16 милиарда лева. Със започването на парламентарната сесия то ще бъде предложено и на други парламентарни групи да го подкрепят. Това съобщи председателят на БСП Михаил Миков след заседание на Изпълнителното бюро на партията.

Искането за обявяване на закона за ратификация на договора с 4 банки  за противоконституционен ще бъде предоставено за подкрепа и на АБВ. Миков отбеляза, че след толкова коментари това е добра възможност за партията на Георги Първанов да коригира досегашната си политика по този въпрос.

През предстоящия политически сезон БСП ще поднови искането за въвеждане на прогресивно подоходно облагане. "За нас е важно да бъдем чувани от гражданите, а това ще стане, когато поставяме проблемите, които са важни за тях", каза лидерът на БСП.

По повод реформата в съдебната система Миков коментира, че е изумен от изявлението на Румяна Бъчварова,че става въпрос за смяна на лица. Интересно е, че става въпрос за смяна на лица, които са избрани от предишното управление на ГЕРБ. Ако кадровият проблем по овладяване на съдебната система е в
основата за разбирането за съдебна реформа, ние категорично няма да участваме в такъв подход, заяви той.

Чак да променяш конституцията, за да сменяш лицата, освен че противоречи на принципа на независимост на органите на съдебната власт, не може да обоснове промени в конституцията, отбеляза Миков и допълни, че общите приказки за консенсус и за реформи са омръзнали на българските граждани. Той уточни, че опозицията ще изчакат писмено текстовете за изменение на основния закон и тогава ще излязат с подробна позиция.

Във връзка с разделянето на две камари на ВСС лидерът на левицата коментира, че така ВСС съвсем ще се капсулира и всяка от гилдиите в него ще се затвори още повече.

Миков заяви, че за плана "Юнкер" България е като доведено дете. Председателят на БСП уточни, че очевидно сме имали прекалено големи очаквания. Прегръдките в Европа не водят до някакви промени за гражданите у нас, каза още Миков.

"Около България се развиват процеси, в които българското правителство се държи неадекватно. Заобикалянето на България с газовите трасета е повече от тревожно. Не трябваше от Русия да научаваме, че от 2019 г. ще бъде спряно газоподаването през Украйна. Това трябваше да научим от нашето правителство", заяви Миков. Той подчерта, че страната ни ще се превърне от транзитираща страна в търсещ потребител на синьо гориво.

Водещи

Най-четени