БСП внася петия вот на недоверие 15.07 | 09:57

Мнозинството не се притеснява, уверено, че и този път няма да мине

От iNews.bg

Днес депутатите от парламентарната група на "БСП за България" ще внесат в деловодството на парламента готвения от тях вот на недоверие срещу кабинета "Борисов 3", предаде БГНЕС.

Това е петият пореден опит на опозицията да свали правителството. Темата на вота отново е свързана с корупцията, но този път той съвпадна с продължаващите протести в София, а от началото на седмицата и в редица градове на страната.

През 2018 г. левицата пак пробва да свали от власт правителството на Бойко Борисов с мотиви за провала му в областта на противодействието на корупцията. Останалите три опита през годините бяха свързани със секторите сигурност, здравеопазване и околна среда и води.

От БСП вече стартираха и разговори с представители на други политически сили в парламента. От тях, до този момент, е ясна позицията единствено на депутатите от Воля, които няма да дадат подкрепа за усилията на левицата.

Управляващите пък вече многократно заявиха, че мнозинството ще отхвърли вота, а кабинетът ще изпълни докрай управленската си програма. Обсъжданията и гласуването на вота вероятно ще преминат на фона на многолюдните антиправителствени протести, които от седмица всяка вечер се провеждат в така наречения "триъгълник на властта" в центъра на столицата.

Съгласно правилника за дейността на Народното събрание разискванията трябва да започват не по-рано от 3 дни и не по-късно от 7 дни от постъпването на предложението в деловодството. Гласуването в пленарна зала ще се проведе 24 часа след края на обсъжданията.

Водещи

Най-четени