БСП готви ултра ляв завой за местните избори 05.04 | 13:19

Социалистите са готови за широка лява коалиция за гласовете на бедните, гладните и недоволните от неолибералния модел, обещават справедливост и социална политика

От Ростислава Иванова



БСП ще отстоява принципите си на местните избори на базата на твърдо леви стандарти, ще привлече на своя страна привърженици и кметове с леви убеждения, ромите, гладните, недоволните и разочарованите от десния неолиберален модел, с обещанието за налагане на социална политика и справедливост в България. Това заяви в речта си пред 48-я конкрес на БСП лидерът на партията Михаил Миков. Форумът се провежда днес в НДК под мотото "Време за справедливост".

"Отворени сме с всички за диалог за широка лява коалиция в предстоящите местни избори, но на базата на ясна лява политика и стандарти. Ние сме опозиционната алтернатива на местната власт. Все повече хора започват да вярват на нашата последователност в лявата политика", заяви Миков. И допълни, че БСП няма да пропусне този път своите приятели от Евророма и другите представителни организации на циганското малцинство. "Щеше да е нехигиенично политически да подаваме ръка на всеки, който ни подава ръка, защото такъв тип безпринципни сделки пораждат за гражданите усещатне за политическо многоженство, което ги отблъсква и те отказват да участват", каза председателят на левицата.

Стягат партийната дисциплина в организацията

Миков призна, че от години се усещало, че в партията нещо скърца и отсече: Няма силна лява партия в света без организация и дисциплина. Някои в ръководство на БСП обаче искат федерализация на партията, като тълкува модерните демократични принципи превратно. Въпреки важните консенсуси – за национална лява политика и в най-малките населени места, за подмладяване на партията и др., "някои другари" разглеждали партията като търговско дружество, марка, която да използват за собствени облаги.

През изминалите 25 години БСПе  имала много примери за такива другари, за чиито прояви плаща цялата партия. "Отделни представители, включително и от ръководството, използват търговската марка на партията за лични амбиции, включително и за бизнес интереси. Така не се печели доверието на хората", каза Миков. И посочи, че през последните 20 години са позволили противопорсатавянето да вземе връх във всяко отношение, включително и на ниво млади и стари. "Това не е противопоставяне на принципни и политически позиции, а на лична основа. Не изключвам тези конфликти да прерастват в партийни войни", каза лидерът.

Задължителността на решенията на националните органи занапред не могат да се поставят под въпрос, подчерта Миков. За да се постигне партийна дисциплина обаче трябва да се въведат ясни критерии затова кой носи отговорност при изборни и политически провали. "Ще въведем прозрачни и обективни критерии за носенето на отговорност. Защото сега губим страшно много време да се обвиняваме и прехвърляме отговорността".

Миков изрази съжаление, че БСП си е позволила да се раздели с много качествени другари, но не винаги по принципни причини. "Сега усещам такива отношения вътре в партията, с разменяне на обидни етикети. Те се лепят на цялата партия и всички социалисти", коментира председателят на левицата и призова социалистите повече да не се поддават на "политическата простащина", която не е присъща на социалистическата партия, а на друга, която управлявала в момента. "Правим си критика и самокритика постоянно, но някои другари от ръководството го използват за показване на оригиналност и лична изява. Те твърдят, че искат партията да е силна, но не идват първо да обсъдим, а го казват в медиите. Искам отделните паралелни монолози в партията, които водят до крамоли, да престанат и да еволюират в социалистически диалог", заяви Миков.

Повече младежи в ръководството на партията

Логиката на готвените промени в устава на БСП с въвеждане на мандатност на лидера и партийното бюро почива на провеждането на единна лява политика, приобщаването на младите хора в партийните редици и издигането им в йерархията. Единните принципи трябва да се отстояват и да се противодейства на десните политики навсякъде както на национално ниво - във всички организации в страната, така и на външно политическо ниво - в ЕС, НАТО и света, каза Миков. Уставните промени целят преодоляване на нарушена комуникация по вертикала и едноличностните битки.

"По отношенише на младите трябва широко да отворим вратите по всички етажи на партията. Да им дадем конкурентност и перспективи на развитие. Като не намерят при нас реализация, ще я намерят другаде. Ще въведем квоти за младите хора до 25 години, а не до 30 години, както е сега. Има млади хора в БСП, но трябва да ги изведем на активни позиции. Хората са недоволни от десните управления, които преобладаваха през тези 25 години и доведоха нещата до тук. Все повече млади ще търсят пътя на развитие в леви политики. Повече не бива да допускаме грешки, подкрепяйки кадри, които идват в партията за лични облаги", категоричен бе лидерът на социалистите.

Леви стандарти на местните избори?

Местните избори ще са тежка отговорност не само за ръководството на левицата, но и за всички общини в България, обяви Миков и призова делегатите да се включат активно и да възобновят партийните структури на местата, където ги няма. Той препоръча да се наблегне върху спечелване на доверието (на избирателите) на невярващите, излъганите, недоволните.

Той обясни какво означава партията да се престави достойно на местните избори. "Да обедим хората, че тази политика ще е от интерес на общината. Кандидатите да са публично солидарни с тази местна политика. Идеологическият ни характер предполага, че всички кандидати трябва да са лоялни с лявата политика. Длъжни сме да разширим влиянието си. Да спечелим повече кметове - солидарни с лявата политика. Да се търсят повече хора с леви убеждения. БСП да се утвърди като национална лява партия, да постигне организационно укрепване и подмладяване и възвръщане на доверието за политическото представителство. Да бъдат създадени идейни политически съюзи с други организации с леви убеждения. Да има прозрачност на предизборните и следизборните ангажименти", заключи председателят на БСП.


Водещи

Най-четени