БСП завива към Русия? България е несуверенна и нестабилна, заяви Миков 27.04 | 13:17

След знаковото посещение в Русия, шефът на социалистите се обяви против „сляпото прилагане на разпоредбите на Брюксел“

От iNews.bg

Лидерът на БСП Михаил Миков заяви, че посещението му в Русия е било знак за поддържането на отношенията с политически партии там. "В рамките на посещението си имах възможност да проведа срещи в Държавната дума, в Палатата на федерациите и във външното министерство, за да обсъдим важни проблеми за България и за отношенията между двете ни страни”, обясни той, цитиран от БНТ.

По думите му нашата държава трябва да има балансирана политика във външните си отношения и това е част от връщането на нейния суверенитет. Той подчерта, че макар и членове на ЕС и НАТО, може да водим взаимоизгодни отношения и с нашите съседи, които не са членове на тези съюзи, както и с такива на изток – Китай, Индия и други държави, с които България е имала добри взаимоотношения преди години.

"С Русия имаме традиция, тя е и един добър пазар – 8,5 млн. руски туристи няма да отидат в Египет или на друго място”, заяви соцлидерът.

Миков подчерта, че сега България е несуверенна и нестабилна. Той бе категоричен, че трябва да защитаваме националните си интереси, което към момента не съумяваме да правим добре. По думите му типичен пример е споразумението на ЕС с Турция - в него Гърция е във фокуса, а България, която пази 1300 км външна граница, го прави за сметка на българския данъкоплатец, без да успее да извоюва европейска солидарност. "Сляпото прилагане на разпоредби и нереагиране в Брюксел, когато се изготвят решенията, е вредно за България”, заяви Миков. Като друг пример той посочи и това, че през 2010 г. до влизането ни в Шенген е оставало "една мазилка разстояние”, а сега - през 2016 г. като че ли все по-повече се отдалечаваме от него.

Миков подчерта, че вътрешнопартийните въпроси трябва да се разискват вътре в БСП. По думите му на изкушението да се ползват медиите преди Конгреса, като във всеки друг вид избори, голяма част от кандидатите за лидерския пост са се поддали повече, отколкото е необходимо. Според него това е опит да се замести дискусията вътре в партията, в органите, които взимат решенията. "Важно е да тече дебатът за политиките и за курса на партията. Прави впечатление, че никой от кандидатите не оспорва курса, който следва БСП повече от година и половина. Той беше утвърден и ще продължи, това е най-важното”, категоричен бе лидерът на БСП.

Миков подчерта, че е направено много и за организационното укрепване на партията. Той припомни, че през месец февруари миналата година са приети редица организационни и политически мерки за укрепване на партията, които според него са изпълнени на около 50-60%. "Трябва да положим много усилия за цялостното изпълнение на тези мерки, за да може БСП и в организационно отношение да бъде силна”, каза още той. Миков подчерта обаче, че смисълът на политиката не е само организационен, важно е какви политики за бъдещето на страната ще бъдат предложени на хората.

Миков припомни, че в своята 125-годишна история левицата е имала спадове и подем, но винаги е продължавала напред, защото идеята е по-силна, която изразява интересите на по-голямата част от българските граждани. Според него левите идеи са важни, защото светът и Европа се променят, защото неолибералният модел е изчерпан, а държавата е пострадала, именно защото преходът е преминал в неговите условия. "Този преход и трусовете, които той предизвика, засегнаха живота на обикновения българин. 47% от хората в страната живеят в риск от бедност. Виждаме какво се случва в сферите на здравеопазването, образованието, какво е равнището на работната заплата у нас. Според данни БВП, произвеждан от българина, е 2,4 пъти по-нисък от средноевропейския, а работната заплата е 4,8 пъти по-ниска от средноевропейската", заключи Михаил Миков.

Водещи

Най-четени