БСП и представителството на ООН за бежанците осъждат инцидента на границата 16.10 | 16:36

Според Кунева пък това доказва, че България трябва да е в Шенген, защото охранява ЕС

От Ростислава Иванова

Върховният комисариат за бежанците към ООН (ВКБООН) в България осъди остро случая със загиналия имигрант край Средец, който беше прострелян от граничен полицая. Това заяви Борис Чеширков, говорител на ВКБООН пред БНР. Говорителят на БСП Атанас Мерджанов пък заяви, че трагичният инцидент на границата говорел за безпомощността на държавата, да гарантира добра охрана на държавната граница.

Припомняме, че инцидентът стана тази нощ, а съгражданите на полицая от Средец, който е улучил имигранта, събират подписка в негова защита. Те обявиха, че се гордеят с патриотичната му постъпка.

От Представителството на ООН за бежанците потресени

"Във Върховния комисариат за бежанците към ООН сме дълбоко шокирани от инцидента, при който загина имигрант. Осъждаме това, че се е стигнало до смърт на човек от Афганистан, търсещ закрила и че това се е случило, докато той се е опитвал да намери безопасност в България и да упражни своето универсално човешко право да потърси убежище. Призоваваме България да разследва инцидента незабавно, задълбочено, прозрачно и независимо", заяви Чеширков.

Според него е грешно хората, търсещи закрила в бягство от терористите, да се свързват "с тези, от които бягат. Така той коментира предположенията, че сред имигрантите има радикално настроени хора. "Бежанците търсят безопасност, търсят сигурна среда. Те са изпаднали в отчаяние и заради това отчаяние, при липса на законови пътища към България и към Европа, те търсят каналджии, търсят трафиканти и тяхното движение се случва чрез престъпни мрежи", убеден е представителят на ООН у нас.

Той припомни, че тази година на път за Европа са загинали най-много имигранти, но това е първият случай на застрелян бежанец на граница на Европейския съюз.

Мерджанов: Това не е героична постъпка, а безпомощност на МВР

Според председателя на вътрешната комисия в парламента Атанас Мерджанов от БСП от сутрешната пресконференция на главния секретар на МВР Георги Костов не е станало ясно дали на мястото на инцидента изобщо работи интегрираната информационна система.

"В никакъв случай не споделям въпросните патриотараски изблици за възхваляване на героичната постъпка на един или друг служител. Нещата са доста по-тревожни и доста по-дълбоки, за което ние алармирахме отдавна и настоявахме за свикване на КСНС. Момчетата са преуморени. Очевидно редът и начинът, по който се охранява българската граница, не е на нужното ниво", коментира социалистът от Средец.

Мерджанов нарече "съвършено основателен" страха на местните жители, защото "подобни инциденти на преминаване на границата са ежечасна реалност".

Сериозният въпрос според политика е защо не е възпрепятствано влизането на бежанската група още на границата, която е на 30-40 км.

Инцидентът доказва необходимостта от обща гранична охрана на ЕС

Снощният инцидент на българо-турската граница показва още веднъж необходимостта от обща европейска политика за охрана на европейските граници. Това заяви вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева по време на форум" в Швейцария, посветен на мигрантската криза.

Тя е категорична, че България изпълнява стриктно задълженията си по охрана на границата си, която се явява и външна за Европейския съюз.

"Когато днес в Европа се обсъжда охраната на границите, не може държавите-членки да разделят на страни във и извън Шенген и да има две системи. Именно заради това е необходимо България да може да използва пълния инструментариум на Шенгенската информационна система, защото иначе се поставят предизвикателства пред сигурността като за страната, така и за цяла Европа. Не може мигрантската политика да се разделя на изток-запад", заяви вицепремиерът. И напомни, че "сигурността и хуманитарните ангажименти са двата стълба на мигрантската политика".

Кунева ще се срещне днес със зам.-председателя на Върховния комисарят за бежанците на ООН Кели Клемъндс и с представители на Международната организация по миграция, съобщи пресслужбата на правителството.

 



Водещи

Най-четени