БСП иска Борисов да се отчете пред парламента за атентата 30.08 | 16:08

Левицата се готви за активен политически сезон наесен

От Ивелина Георгиева

Парламентарната група на Коалиция за България ще настоява за изслушване на министър-председателя Бойко Борисов и вътрешния министър Цветан Цветанов във връзка с резултатите от разследването на атентата на летище Сарафово.

На 15 септември изтича срокът, който беше определен от президента Росен Плевнелиев за даване на информация или краен отговор за резултатите от разследването на терористичният акт в Бургас, припомни Ангел Найденов, заместник-председател на ПГ на Коалиция за България.

Той подчерта, че изслушването ще трябва да бъде на открито заседание, за да не станем свидетели на исторично блъскане по парламентарната трибуна, както се случи по време на закритото заседание.

През новия политически сезон ПГ на Коалиция за България ще постави основен акцент в предложенията за Бюджет 2013 върху доходите на българските граждани. Това включва пенсии, заплати, майчинство, компенсиране и индексиране на доходите с процента на инфлация, посочи Ангел Найденов.

Едно от настояванията на партията ще бъде увеличаване на минималната работна заплата, подчерта социалистът.

Според изчисления на експерти от БСП сегашните 290 лева минимална работна заплата трябва да скочат на 350 лева. Найденов допълни, че това не може да стане без съгласуване и съгласие от страна на работодателите и неправителствените организации.

Ще има предложения и за увеличаване на максималните осигурителни прагове, заяви още той. От БСП ще настояват за увеличаване на средствата за противодействие на безработицата и стимулиране на заетостта в страната. Тотален приоритет на партията ще бъде преодоляване на младежката безработица.

"Свидетели сме на едно покачване на безработицата, което ни нарежда сред първите 5 държави по нива на безработицата в рамките на ЕС и пълното отсъствие на адекватни мерки от страна на правителството", коментира Ангел Найденов.

Наука, научни изследвания, образование, бюджетите на общините и здравеопазването също ще са част от водещите приоритети на БСП през новия политически сезон.

Приоритетна тема за БСП ще бъде темата за референдума за АЕЦ "Белене" и развитието на ядрената енергетика. След успеха на подписката червените очакват резултатите от проверката й да бъдат представени не по-късно от края на месец септември. Социалистите силно се надяват, че мнозинството и правителството няма да се опитват да създават изкуствени пречки и да отклонят въпросите за ядрената енергетика.

Друга приоритетна тема за БСП ще бъдат промените в изборния кодекс. По думите на Найденов има възможност те да бъдат приети в рамките на месец септември.

Той подчерта, че партията ще направи предложение, с което да се уеднаквят правилата по отношение на изборите и на провеждане на допитването за референдум за да не се допуска натиск, манипулиране на резултатите и заплахи.

Специално внимание социалистите ще обърнат на предстоящия избор на членове на Висшия съдебен съвет през есента. През декември вниманието на червените депутати ще се насочи към избора на двама от членовете на Конституционния съд – един от квотата на Народното събрание и един от квотата на Президента.

БСП ще се фокусира и върху второто четене на Закона за училищното и предучилищното образование.

Червените са песимисти относно присъединяването на България към шенгенското пространство. Има очевиден проблем с доверието към България, който е резултат от управлението на ГЕРБ и резултатът от заседанието на Европейския съвет ще бъде по-скоро негативен, предвиди Найденов.

Според социалистите е пълно безобразие да бъдат забавени пенсиите и да бъдат изплатени след събиращите се четири почивни дни в началото на септември.

От партията не намират, никакво основание в решението, че 7 септември се пада в почивните дни и затова пенсиите трябва да бъдат изплатени от 10-ти септември нататък.

"Ами да работят чиновниците, да направят изчисленията и да бъдат така добри да платят пенсиите на хората преди празниците", призова социалистът.

Водещи

Най-четени