БСП иска да се върне ранното пенсиониране за военните 27.09 | 17:10

Ако облекчението се приеме, догодина право на пенсия биха придобили 1095 военни

От Елица Елефтерова

Да се върне ранното пенсиониране за военните, като се премахнат въведените в началото на 2013 г. изисквания за навършена възраст, предлагат 19 депутати от БСП с промяна в Кодекса за социално осигуряване, внесена в парламента. 

За да имат право да излязат в пенсия, униформените трябва да отговарят на едно-единствено условие – да имат 27 години стаж. Две трети от тях трябва да са действително прослужени като военни по Закона за отбраната и въоръжените сили, съобщава в. "Труд".

В момента е нужен стаж от 27 години, но освен това войниците (матросите), сержантите, офицерските кандидати и младшите офицери имат право да прекратят кариерата си едва след като навършат 52 години. По-висшите кадри като капитани, майори, подполковници и полковници могат да напуснат строя само ако са на 54 години.

Според депутатите от БСП облекченият режим за пенсиониране трябва да се възстанови заради тежестта на работата и изискванията за "висока физическа и психическа годност и издръжливост при изпълнение на военната служба".

Мотив за предложението е, че връщането на стария режим за ранно пенсиониране ще възстанови равнопоставеността на военните спрямо други категории работещи като полицаи, агенти на ДАНС, следователи, балерини, за които единственият критерий да излязат в пенсия са годините стаж.

Друга причина е, че въвеждането на нови условия за армията, което беше направено от ГЕРБ, е било прибързано и е довело до преждевременното напускане на около 700 военни, основно майори и подполковници. Това от своя страна е довело до кадрови проблеми във въоръжените сили. Офицери отказват да заемат по-високи длъжности заради несигурността за кариерното им развитие.

Ако облекчението се приеме от парламента, догодина право на пенсия биха придобили 1095 военни. Под 10% от тях биха се възползвали от това право. Според вносителите на промените връщането на ранното пенсиониране ще увеличи разходите на НОИ с не повече от 5 млн. лв. на година, което няма да повлияе негативно на пенсионната система.

Предложението на депутатите е в унисон с обещанията на министъра на отбраната Ангел Найденов, който многократно се е изказвал, че ще премахне пенсионната възраст за униформените.

Социалният министър Хасан Адемов обаче няколко пъти даде да се разбере, че подобна маневра не му е по вкуса. Неотдавна той заяви, че премахването на изискването за възраст противоречи на препоръките на Европейската комисия за ограничаване на ранното пенсиониране.

БСП вече внесе друг законопроект, според който работещите трета категория труд ще могат да се пенсионират с по-ниска пенсия, ако не им достигат до 2 години трудов стаж.

Водещи

Най-четени