БСП иска закриване на Комисията по досиетата 28.01 | 13:22

Левицата внася за разглеждане чисто нов закон, отменящ този за досиетата

От iNews.bg

Закриване на Комисията по досиетата поискаха официално от БСП. Депутатите от партията вече са внесли в парламента проект на нов закон, който на практика ще отмени действащия Закон за досиетата, а така и самата комисия ще остане в историята. Това обяви зам.-председателя на парламентарната група на БСП Атанас Мерджанов.

"Внесохме закон за архива на документите на Държавна сигурност и на разузнавателните служби на Българската народна армия, с който по същество отменяме закона за досиетата и се закрива едноименната комисия”, заяви той пре парламента. Според Мерджанов за своето почти 9-годишно съществуване тази комисия, освен да внася раздори в българското общество, не е допринесла с нищо друго. "Самият факт, че в последните няколко месеца изобилстват инициативи от представители на управляващото мнозинство за разширяване на кръга от проверяваните, сам по себе си говори за лустрационен момент и хъс, който те проявяват”, коментира народният представител.

Мерджанов обясни, че с този нов закон БСП иска по различен начин да бъде уреден въпросът за досиетата на бившите държавни служби, като дейността, свързана с документите и техните архиви, се предоставя на архивна агенция, наречена Институт за национална памет, която ще се председателства от председател, избиран от Народното събрание по предложение на правителството. Мандатът му ще бъде 5 години.

"Възприетата регламентация до голяма степен е заимствана от начина, по който тази материя е уредена в Германия, по отношение на бившата Щази”, обясни Мерджанов. И допълни, че Институтът по национална памет ще осъществява дейността си в три основни посоки: достъп до документите на лицата, за които е събрана информация в службите, при гарантиране на интересите на трети лица; проверка за принадлежност и сътрудничество с тези служби по искане на изрично посочените в закона лица и за изрично посочени случаи, при която е необходимо съгласието на проверяваното лице, вместо досегашното задължително обявяване по списък и достъп до архивите за научноизследователска, публицистична и проучвателна дейност.

Водещи

Най-четени