БСП иска предсрочни избори по стари правила, ГЕРБ пък натиска за промени 02.12 | 13:40

Според левицата следващ парламент да променя избирателната система, партията на Борисов иска до мажоритарна сега

От iNews.bg

БСП смята, че 43-я парламент се е изчерпал и не трябва да се занимава с може да Категорично считаме, че това Народно събрание е изчерпано и няма необходимото време и доверие, за да се занимава с една такава важна тема като промяна на изборното законодателство. Това заяви пред журналисти в парламента Филип Попов от БСП.

Той се позова на експерти, според които поне една година е необходима да бъдат районирани мандатите, да се изчистят всички проблеми в изборните закони. "Може година, може шест месеца, това е сериозна тема. Не бива да се избързва и да се работи на коляно", каза депутатът. И допълни, че "в същината си това е смяна на политическия модел на избирателната система".

По думите му предстоящите предсрочни избори трябва да се проведат в спокойна обстановка и следващото законодателство да се занимава с промените.

В момента от БСП разработвали с експерти варианти на смесена система, как точно да стане районирането и как такава система да бъде приложена у нас съгласно реалностите, за да е и най-добре за представителната демокрация.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов, който е от групата на ГЕРБ, смята, че до пролетта едва ли ще бъдат изработени нови изборни правила. "Най-вероятната хипотеза е, че няма да има нови изборни правила до пролетта", коментира той в кулоарите на парламента, като уточни, че се позовава на експертните анализи.

Припомняме, че ако никоя партия не приеме мандат да съставяне на кабинет при този парламент, а се стигне до служебно правителство, съставено от президента, това ще доведе до предсрочни избори, които вероятно ще се проведат в край на март – началото на април.

Кирилов не пропусна да изтъкне, че групата на ГЕРБ стояла зад волята на избирателя, която "те ще подкрепят възможно най-бързо и най-скоро". "Времето е малко, ние сме внесли проект за решения във връзка с проведения референдум, вотът на избирателя трябва да получи подкрепа", подчерта той.

По думите му обаче пълното мажоритарно гласуване засега среща подкрепа само от ГЕРБ и означава, че може да не мине, но може и да бъде подкрепено. Председателят на правната комисия обаче е категоричен, че не бива да се работи на парче, когато става въпрос за толкова съществена промяна.

"Трябва да бъдат спазени изискванията на международния стандарт за добра практика, правилата на Венецианската комисия, чиято препоръка е изборните правила да не се пипат година преди провеждането на вот. Ако обаче има воля и се вземе решение, следващите извънредни парламентарни избори може и да бъдат по нови правил. Ако се мине на този вариант, е редно предварително законодателите да обосноват защо се взема това решение, да бъдат уведомени и правозащитните организации за това", обясни шефът на правната комисия.

Имало вариант сега да се приеме проект за решение за изменения на изборните правила, а следващото Народно събрание да пристъпи реално към съответните промени в законите, имащи отношение към промяната на законите. "Когато се предприемат толкова сериозни промени, трябва да се даде срок до тяхното влизане в сила както беше с електронното гласуване", мотивира се Кирилов.

Според него при мажоритарен вот районирането трябва да бъде направено от неполитически орган, който има голямо обществено доверие. "Ако следваме Избирателния кодекс на Мая Манолова би следвало това да е независимата и професионална ЦИК. Ако мислите, че ЦИК е професионален и независим орган, означава, че трябва да е ЦИК, заедно с ГРАО и администрацията, която има отношение по регионалното позициониране на населението", коментира още представителят на ГЕРБ, цитиран от БТА. Той обаче отбеляза, че това ще изисква време, за да се спази традицията в зависимост от географското положение и етноса.

По отношение на партийните субсидии Кирилов припомни, че това става с промяна в закона за политическите партии и ГЕРБ имала готовност за такива. "Изразили сме позиция за нула лева партийна субсидия, в правилата премахваме целия режим по отношение на субсидирането", допълни той.

Водещи