БСП иска промени в образователната система 24.09 | 17:10

80% от децата отпадат по социални причини

От Елица Елефтерова

Трябва да се подобри качеството на обучението, като се засили връзката с бизнеса и нуждите от професионални специалности. Това заяви на пресконференция в централата на БСП председателят на образователната комисия в НС Ваня Добрева.

Отново се обсъжда подготовката на новия Закон за предучилищното образование. Добрева посочи, че 80% от децата отпадат по социални причини. Училището трябва да засили своята социална функция, а училищата в някои от по-слабо заселените региони трябва да бъдат затваряни след много внимателна проверка.

По думите ѝ практиката парите да следват ученика е порочна и трябва да бъде променена, като се акцентира на резултатите на учениците. Друга важна мярка, според БСП, е в никакъв случай да не се допуска финансиране на частните училищни структури.

По думите на Добрева училището е фактор за преодоляването на демографската и духовната криза. Като от централата очакват нови мерки за намаляване на отпадането на децата от училищната система.

Добрева посочи също, че трябва да се изработи и стратегия за висшето образование, както и Законът за професионалното образование.

Идея на БСП е да се създаде и фонд за подпомагане на училищата, които искат да кандидатстват по различни европейски проекти. Друго тяхно намерение е да бъде увеличен процентът от БВП, който отива за образование, и от 3,4%, както е бил през последните четири години, средствата за образование да станат 4%.

От БСП са против задължителното предучилищно образование за 4-годишните деца, както и да бъде преосмислена идеята за предучилищното образование за 5-годишните деца, тъй като, според Добрева 5-годишни деца не трябва да учат в едно училище с 19-годишни ученици. Освен това страната ни вече има традиции в обучението в детските градини.

Водещи

Най-четени