БСП иска спиране на назначаване и отзоваване не дипломати 06.03 | 12:29

Настояват служебният кабинет да замрази кадруването

От Филипа Тодева

Председателят на Съвета по външна политика и дипломация на НС на БСП Кристиан Вигенин призова правителството в оставка да спре незабавно всички процедури по отзоваване и назначаване на посланици.

Вигенин коментира, че Министерството на външните работи трябва да спре преназначенията на лица от Политическия кабинет и предоставянето на дипломатически рангове на служители на министерството без ясни критерии, както и изпращането на служители в задграничните мисии на България.

Социалистите са против предопределянето на кариерното развитие на служителите на МВнР

чрез ускореното приемане на Наредбата за кариерното развитие на дипломатическите служители, за условията и реда за тяхното атестиране и за ротацията на служителите в дипломатическата служба.

От Служебното правителство те искат да замрази всички процедури по назначаване на посланици и други висши служители в дипломатическите мисии в чужбина до избирането на ново правителство след парламентарните избори.

Сред исканията са да се замрази процедурата по раздържавяване на Агенцията за дипломатически имоти в страната, както и служебният кабинета да се въздържа от категорични позиции по чувствителни международни въпроси, които биха обвързали следващото правителство.

Водещи

Най-четени