БСП иска спиране на поръчката за ремонт на щурмовите самолети 01.11 | 16:03

Защо българският завод „Авионамс“ не е поканен да участва в конкурса, питат социалистите

От iNews.bg

Подготвя се поредният грабеж от Министерство на отбраната на стойност 180 млн. лева, заяви народният представител от "БСП за България" и зам.-председател на Комисията по отбрана Николай Цонков, предаде БГНЕС. На брифинг в парламента от левицата се противопоставиха на обявената на 19 август т.г. от министерството обществена поръчка за ремонт на бойните самолети Су-25, която, според тях, е направена "зад гърба на българския парламент" и "погазвайки грубо българския национален интерес".

"Изпратени са покани до две компании в Беларус и Русия. Естествено, буди недоумение защо само до тези две компании се изпращат покани. Връща се отговор само от едната – беларуската. Следващото грубо погазване на националния интерес – тази поръчка е на прогнозна стойност 82 млн. лева, а предложението е за 3 пъти по-висока цена. Около 180 млн. лева", подчерта Николай Цонков. Според него по казуса възникват редица въпроси, но един от най-важните е защо само една компания участва в поръчката. "Виждаме състезание с един кон", пошегува се депутатът.

Другите важни въпроси, според социалистите, са защо впоследствие поръчката придобива друга стойност, както и защо не е поканен българският завод "Авионамс", който е специализиран в ремонта на самолети и хеликоптери. "От трибуната, на мой зададен въпрос, грубо излъга вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, като каза, че не е уведомен за това, че българският завод може да извърши такъв ремонт. Това не е вярно! Българският завод има лиценз и е изпратена официална кореспонденция, с което потвърждават, че "Авионамс" може да извърши поръчката и то за по-ниска стойност", каза още Цонков.

Колегата му Атанас Зафиров подчерта, че БСП е последователна в позицията си за модернизация на армията, но попита: "Що за сделка е това, в която милионите хвърчат нагоре-надолу с космическа скорост?". От левицата настояват още за отговор на въпроса дали правителството е готово да остави български авиоспециалисти без работа, предоставяйки поръчката на Беларус.

Водещи