БСП към Тагарев: Оставка! 18.01 | 17:15

„Или да разтълкувам – заместник на заместник-министъра на ВВС. Но пък снимката с подписа беше хубава и героична“, добави народният представител от „БСП за България“.

От iNews.bg

"От ПГ на "БСП за България" инициирахме това изслушване на министър Тагарев във връзка с неговото посещение в САЩ, защото то бе представено като ключово, знаково и едва ли не историческо. Самият Тагарев веднага след завръщането си даде няколко интервюта, в които скромно потвърди фундаменталния характер на своята задокеанска визита и осветли нацията за огромните резултати и постижения на водената от него делегация. Тук обаче не e студио на удобна медия, г-н министър, тук е Народното събрание на България и ще Ви се наложи да дадете отговор на доста въпроси, които със сигурност няма да Ви харесат".

Това заяви народният представител от "БСП за България" и зам.-председателят на социалистическата партия Атанас Зафиров, поставяйки началото на изслушването на министъра на отбраната Тодор Тагарев, поискано от БСП.

"Знаехте ли, че Вашият колега държавният секретар по отбраната на САЩ е възпрепятстван и предварително планираната среща с него се отлага? От този банален въпрос извеждам по-фундаменталния за нивото, на което бяхте приет - не беше ли редно за САЩ да замине ваш заместник, след като предварително сте бил уведомен за създалата се ситуация? Или това, най-вероятно, щеше да обърка Вашия генерален план и личен пиар за сметка на държавата и с оглед предстоящата ротация на министри? Защото Вашето посещение не е нищо повече от един пиар, безсмислени имиджови срещи и никакви реални резултати", обърна се към военния министър Атанас Зафиров. 

Той постави въпросите: "Разбрахме от официалните съобщения на МО, че "ще задълбочим двустранното сътрудничество в областта на военната сигурност, отбраната и стратегическия диалог". Т.е. на дипломатически език става ясно, че нищо ново не е договорено и нищо по-различно няма подписано. Разбрахме, че "имаме висока оценка от нашите партньори в усилията за модернизация и превъоръжаване на въоръжените ни сили" – това е съвсем очаквано след като на практика всичките ни големи инвестициони проекти са обвързани само с американската страна", посочи социалистът.

"Научихме и кога ще пристигнат първите самолети Ф-16 – пак нищо ново. Защото само преди 3 месеца на посещение в завода беше 6-членна делегация от ВВС, която е докладвала детайлно на министъра на какъв етап е асемблирането на нашите изтребители. Т.е. министър Тагарев отиде в САЩ, за да се запише в книгата за посещение на завода, да го снимат и след това няколко наши платени агенции да пуснат снимката със съответния текст", подчерта Атанас Зафиров и обърна внимание на факта, че министър Тагарев е бил посрещнат на ниво заместник помощник-секретар по въпросите за международното сътрудничество.

"Или да разтълкувам – заместник на заместник-министъра на ВВС. Но пък снимката с подписа беше хубава и героична", добави народният представител от "БСП за България".

 

 

Атанас Зафиров продължи с фактите: "Другата новина беше, че у нас ще се създаде регионален център за ремонт и поддръжка на "Страйкърите" - също не е новина, казах Ви го и в Комисията по отбрана, ще го кажа пак – това най-вероятно няма да стане. Щели сме да ги сглобяваме в завод "Ивайло" във Велико Търново. Знаете ли, че там работят шепа хора, около 20-на души, на възраст между 55-60 години? Как ще стане точно това, какви инвестиции МО трябва да вложи в завода, да обучим млади кадри, да се закупят нови машини, поточни линии за сглобяване на американската техника, защото тя само след година и малко трябва да започне да пристига?", реагира Атанас Зафиров.

По думите му това е мисия абсолютно невъзможна. "И кои точно "Страйкъри" ще ремонтираме след това? В нито една натовска армия на нашите съседи няма на въоръжение бойни машини "Страйкър". Да, в Европа има 183 броя – те са във Втори кавалерийски полк на американската армия, базиран в Германия. Но тях ли ще ремонтираме, г-н министър?", обърна се към Тодор Тагарев народният представител от "БСП за България".

Зафиров акцентира върху последната новина, лансирана от министър Тагарев от Вашингтон, за евентуалното разполагане на войски на наша територия и подготовка на инфраструктурата: "Той я доразви у нас с бомбастично предложение за 6 милиарда инвестиции в довеждаща инфраструктура - пътища, жп линии, складове, тръбопроводи – като една част от тези средства щели да дойдат от фондове на НАТО и ЕС. Чудесно. Кажете сега, г-н министър, каква част от тези средства договорихте, кога започва тяхното усвояване, защото така казахте пред бТВ - че сте водили такива разговори", обърна се народният представител от "БСП за България" към министъра на отбраната.

Атанас Зафиров постави сериозният въпрос, разтревожил българското общество: "Очаквам да кажете поемали ли сте ангажимент за включване на български военнослужещи в операциите на САЩ и Великобритания в Червено море и Аденския залив. Ситуацията е изключително деликатна и всяко Ваше прибързано изявление или действие е много опасно, защото все още двама българи от отвлечения кораб "Галакси" са в плен", обърна се Атанас Зафиров към Тагарев.

Той припомни, че в Комисията по отбрана военният министър е потвърдил, че България е готова да се включи в такава наказателна операция в Червено море, като предупреди: "Това излага на сериозен риск живота на нашите сънародници. Напомням, че след първите удари на САЩ и Великобритания по позиции на хутите в Йемен преди няколко дни, нашият съюзник в НАТО Испания официално обяви, че излиза от коалицията и се отказва от участие в операцията. Вие поемали ли сте някакви ангажименти и питам – съгласувано ли е това с военното ръководство и с МО?"

Цитирайки други скандални думи на Тодор Тагарев за историята и медиите, Зафиров заяви: "Като историк ще Ви кажа – историята наистина се пише от победителите. Но Вие не сте победител – нищо не сте спечелил, дори не сте се явявал на избор, Вие сте министър по едно щастливо стечение на обстоятелствата, но, повярвайте ми - не за дълго".

Обръщайки се към Тодор Тагарев като към министър на войната, народният представител от "БСП за България" Борислав Гуцанов попита: "Много ясен и прост въпрос – по чия покана и с каква легитимация посетихте САЩ или това беше някакъв Ваш личен порив да отидете в тази страна? С кого точно се видяхте? Защото, от интервютата и изявленията, чуваме, че са Ви приели номер 3 и номер 4 в Пентагона, което не звучи сериозно. Едва ли не са Ви подритвали, а това е обидно, не за Вас, а за България и българските въоръжени сили".

Социалистът продължи с въпросите: "Какво точно договорихте? Наистина ли ще идват чужди войски, макар и част от НАТО в България? Дори и по време на Студената война и Варшавския договор не е имало чужди войски в България. Сега, Вие ли ще го допуснете? Кой Ви даде правомощия и с кого го съгласувахте", обърна се към Тагарев Борислав Гуцанов. Той го призова поне веднъж да даде ясен отговор, иначе идването му в Народното събрание е безпредметно. По думите му – би имало смисъл, само ако е с оставката в джоба.

Народният представител от "БСП за България" Манол Манолов настоя за отговор предприел ли е министър Тагарев при посещението в САЩ действия за придобиване на възможности за производство на необходимите за бронетранспортьорите боеприпаси от фирми на българския военно-промишлен комплекс.

"Стана ясно, че това е абсолютно излишно имиджово посещение на министър Тагарев в САЩ, явно с цел личен пиар и трупане на дивиденти, с надежда за оцеляване в предстоящата ротация. Имах някакви надежди, че нещо смислено е постигнато с това посещение, но тези надежди ,се изпариха в хода на изслушването. Точно толкова бързо, колкото ми се изпари и радостта от договорените 6 милиарда в инфраструктурата, които се оказаха един мираж и непремерено говорене пред камера". Това заяви след изслушването Атанас Зафиров.

Народният представител бе категоричен, че смисълът на това изслушване е бил не толкова самото посещение, а последващите интервюта и хвърлените в публичното пространство тези, по думите му - и за въпросните 6 милиарда, и за разполагането на чужди войски, и за закриването и цензурата на медии и социални мрежи, и за пренаписването на историята.

Тодор Тагарев не отговори на нито един от въпросите, включително и за участието на български военнослужещи в конфликта в Аденския залив и Червено море. А това въобще не е маловажно, това е изключително опасна тема. Не стана ясно министър Тагарев с какъв мандат ги говори тези неща, водил ли е разговори в САЩ, поемал ли е ангажименти, наясно ли е военното ръководство", отново подчерта Атанас Зафиров.

Народният представител от "БСП за България" постави важен въпрос: "Вместо да си губи времето с посещение в завода в Южна Каролина, военният министър трябваше да се заеме с проблемите около Трета авиобаза, където модернизацията зацикли", посочи Зафиров. По думите му има оскъпяване на инфраструктурата за приемането на Ф-16, и за това не са виновни военните, а политическото ръководство на МО. "Бяха 300 милиона, сега трябват още 80 милиона и има риск, ако авиобазата не е готова, да плащаме наем на САЩ за съхранение на новите изтребители, тъй като не можем да ги приемем. Министърът обаче мълчи по този въпрос".

"Не стана ясно, министърът смутолеви – МО водило ли е разговори за разгръщане на противоракетен щит на българска територия? Този противоракетен щит само отбранителни функции ли ще има или и нападателни?", зададе следващ въпрос социалистът и добави: "Стана ясно обаче, че имаме един силов министър, който е с много опасни разбирания за свободата на словото, свободата на медиите, на социалните мрежи и за пренаписването на историята. Аз съм силно смутен от намерението на министър Тагарев да затваря медии, защото аз така тълкувам думите му по темата с борбата с дезинформацията. Като Ви слушам, г-н Тагарев, Вие сте на път да затворите половината български медии", обърна се към военният министър Атанас Зафиров и заключи категорично: "Днешното изслушване е още един непоклатим аргумент да поискаме незабавна оставка на този министър и разграничаване на кабинета от опасните му тези и намерения. Опасна игра играете, г-н Тагарев!".

 

 

Водещи

Най-четени