БСП направи промени в ръководството на парламентарната си група 05.07 | 11:45

Нинова издига Вигенин за зам.-шеф на парламента, маха Кутев от постове в НС

От iNews.bg

БСП направи промени в ръководството на парламентарната си група.

На свое заседание соцдепутатите са решили да бъдат освободени от ръководните постове Антон Кутев, досега зам.-председател на ПГ, както и секретаря на групата Кристиан Вигенин, съобщи от трибуната председателят на НС Цвета Караянчева.

Според източници от левицата първият е разжалван заради критиките си към соцлидерката за загубата на евровота, особено след отказа й да подаде оставка от лидерския пост в БСП, а вторият се ползва с доверието й и затова ще бъде възнаграден. 

По информация на NOVA именно по тази причина Корнелия Нинова ще издигне за зам.-председател на парламента от квотата на БСП Кристиан Вигенин. В момента запазеното място за лявата ПГ за заместник на Караянчева е все още вакантно, след като мнозинството отстрани от поста Валерий Жаблянов преди година и половина, а социалистите отказаха да посочат негов приемник в знак на протест.

Кутев пък ще остане без ръководния пост в Комисията по взаимодействие с неправителствените организации и жалбите на гражданите в НС. На негово място начело на комисията ще застане Георги Гьоков. Кутев пък ще бъде преместен в Комисията по външна политика. Очаква се поредните рокади в БСП да станат факт още през следващата пленарна седмица.

На мястото на Вигенин и Кутев в ръководството на лявата група влизат депутатите Александър Симов, Пенчо Милков и Димитър Данчев, които стават секретари на ПГ. 

Смените са били гласувани на заседание на ПГ на "БСП за България" на 2 юли, става ясно от информацията до ръководството на парламента, предоставена от зам.-председателя на групата Драгомир Стойнев.

Водещи

Най-четени