БСП настоя за оставки заради разпространението на Африканската чума 24.07 | 13:20

От iNews.bg

Депутати от ПГ на БСП настояха за понасяне на политическа отговорност заради разпространението на болестта Африканска чума по свинете (АЧС) у нас, предаде БГНЕС.

Според левицата редица институции не са реагирали адекватно на опасността, с което на практика призова за оставките на земеделския министър Десислава Танева и ръководителя на БАБХ Дамян Илиев.

"Отговорните лица не свършиха своята работа две години назад. Не действаха адекватно в дните и часовете, в които кризата навлезе. Не обясняват ясно на гражданите и стопаните какво трябва да направят, затова считаме, че трябва да понесат политическа отговорност", заяви депутатът от БСП Пенчо Милков. Според него отношение по темата трябва да вземе и председателят на Централния епизоотичен съвет Томислав Дончев.

"Заболяването години наред беше в Румъния и ние го наблюдавахме как се приближава до границата с България и какви мерки предприема румънската държава", коментира още Милков и допълни, че въпреки това страната ни не е предприела необходимите стъпки за преодоляване на това предизвикателство. 

Водещи

Най-четени