БСП обеща възстановяване на акциза върху земеделските горива 08.08 | 18:01

Зърнопроизводителите се оплакаха от липсата на пазар

От Десислава Маданска

БСП ще изпълни предизборните си ангажименти за възстановяване на акциза върху горивата, използвани за земеделско производство. Това е станало ясно на среща между председателя на БСП Сергей Станишев, председателя на Съвета по земеделие към НС на БСП Светла Бъчварова, експерта по земеделие Андрей Вълчев и с представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), съобщиха от червената централа.

По темата с акциза върху горивата двете страни са постигнали разбиране съществуващият механизъм за възстановяване да бъде удължен до 2014 г., поради липсата на технологично време за изготвяне на нов. От 2015 година пък ще бъде изготвен нов, който подобно на съществуващия до 2009 г. да съответства най-пълно на потребностите на земеделските производители. 

На срещата, поискана от зърнопроизводителите, са били представени и текущите проблеми пред тях - липсата на пазар, въпреки добрата реколта, което поставя под въпрос продажбите, както и недостатъчно ефективното усвояване на евро средства. 

Очакваното намаление с до 40% на доходите на земеделските производители и липсата на свеж финансов ресурс за следващата стопанска година са били очертани като други два сериозни проблема пред сектора.

Червените депутатите се ангажирали след разговор със земеделското министерство и Държавен фонд "Земеделие", да бъде изготвен график за необходимите проверки, предхождащи директните плащания, за да бъдат ускорени максимално и изплащането да започне от 1 декември. 

Водещи

Най-четени