БСП отпуска финансова помощ за пострадалата Мизия 03.08 | 15:45

Миков призовава за застраховане на имуществото

От Теодора Кокаланова

По линия на БСП сме решили да отпуснем финансова помощ чрез Българския червен кръст, но преди това трябва да се опишат щетите. Някои хора, макар и малко, са застраховали имуществото си. Това заяви народният представител от Коалиция за България Янаки Стоилов на мястото на най-горещата точка през последното денонощие.

"Мерките, които трябва да се вземат при тази ситуация, са предприети. Снощи положението беше по-сериозно, защото нивото на реката при с. Крушовица в Мизия се повишаваше. На две места е залят основният път. Има много къщи, които са наводнени", каза Стоилов.

По думите му по-сериозните последствия ще бъдат след това, тъй като трябва да се видят щетите и да се опише повредената техника. "Очакваме нивото на водата да започне да спада, защото Мизия е в най-ниската част", добави той.

Лидерът на БСП Михаил Миков също изрази своето становище за трагедията. По думите му се предприемат всички възможни мерки, но е необходимо да се направят по-дългосрочни. "Трябва да помислим как чрез законодателството да стимулираме застраховане на имуществото, защото поредицата от наводнения, свързани с особеностите в климата тази година, ни подсказва, че без ангажиране на застрахователната култура на гражданите, трудно ще може държавата да се справи", отбеляза Миков. 

Председателят на социалистите бе категоричен, че този път предупреждения за бедствената ситуация е имало и в този случай е нямало проблем в предварителното оповестяване, съобщи БНР. "Мобилизирането на ресурсите също се реализира много бързо. Във Враца е постигната добра координация, включително с помощ и съдействие от страна на военните. Прави впечатление, че и много доброволци се ангажират", каза Миков.

Водещи

Най-четени