БСП поискаха оставката и на Бъчварова 23.06 | 11:51

Битовата престъпност прогресира заради социалната нищета, до която доведе управлението на ГЕРБ, се казва в декларация на левицата

От iNews.bg

След като в началото на седмицата от БСП поискаха оставката на Меглена Кунева заради изказването й за увеличението на учителските заплати миналия уикенд, за което се оказа, че не са чували нито Бойко Борисов, нито Владислав Горанов, сега червените депутати искат поста си доброволно да напусне и вътрешният министър Румяна Бъчварова. Освен нея обаче това трябвало да направи цялото ръководство на МВР, става ясно от декларация на партията, прочетена от парламентарната трибуна от депутата Красимир Янков.

"Преди дни вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова направи фундаментална констатация, че "битовата престъпност отразява всички икономически и социални проблеми в обществото”. Това е заявила по време на работна среща в Кюстендил. Ако приемем, че това е първото осмисляне на ГЕРБ на истинската функция на МВР като система за гарантиране на националната сигурност и вътрешен ред, от действията и бездействията на която произтичат процеси във всички сфери в страната ни, веднага възниква въпросът: За шест години управление какви са истинските мащаби на щетите от лошото управление на МВР?", пише в декларацията.

"Да, битовата престъпност днес е в такива мащаби заради социалната нищета на огромна част от населението, като размерите й са достигнали безконтролност именно в малките населени места, където безработицата е почти 100%. За това като цяло "приносът” е на антисоциалното управление на ГЕРБ. Ръководството на МВР абдикира от противодействието на тази престъпност с декларацията, че не е в състояние да обезпечи присъствие на полицай във всички населени места. Единствената положителна крачка, която трябва да бъде предприета за стопиране и промяна на кризисното критично състояние на МВР, е оставка до седмица на настоящото ръководство начело с Бъчварова. БСП Лява България настоява тази крачка да бъде направена!", се казва още в декларацията.

Междувременно пред Нова ТВ депутатът от БСП проф. Румен Гечев обвини вицепремиерът и просветен министър Меглена Кунева, че е излъгала учителите за увеличението на заплатите и обясни, че това заради това социалистите искат оставката ѝ.

Той продължи, като обясни в какво точно се изразява лъжата на министъра. "Не може образователния министър да каже, че ще работи за увеличаване на заплатите с 10% от 1 януари 2017 г., и че ще се подпише колективен трудов договор, казвайки всичко това в пълна зала пред 14 000 учители, а после да се окаже, че държавата не може да осигури тези средства”, подчерта Гечев. Той бе категоричен, че учителите са излъгани точно за предизборните цели на управляващите и ДБГ.

"Министър Кунева, министър Горанов и премиерът Борисов ми приличат на бермудски триъгълник, в който изчезнаха заплатите на учителите”, обясни случващото се в управляващата коалиция проф. Гечев. Според него ДБГ не си уважават премиера. "Следва

логичният въпрос - как се управлява тази държава?”, попита зам.-председателят на ПГ.

Гечев обаче се опасява, че образователният министър Кунева е напълно възможно да е била подведена от премиера Борисов с предизборни цели. "Възможно е Борисов да е разбрал, че не той ще увеличи заплатите на учителите, а неговите конкуренти в дясно от Реформаторски блок”, смята зам.-председателят на ПГ.

Водещи

Най-четени